Impozitarea drepturilor de autor, 2024. În ce condiţii trebuie depusă declaraţia unică pentru veniturile obținute din drepturi de autor


Ministerul Finanțelor clarifică regulile privind depunerea Declarației Unice pentru persoanele care obțin venituri din drepturi de autor în România în anul 2024.

Potrivit unui comunicat emis recent de Ministerul Finanțelor persoanele care primesc venituri din drepturi de autor nu sunt obligate să depună Declarația Unică în cazul în care plătitorii de venit au reținut deja contribuțiile la asigurările sociale și la sănătate conform prevederilor Codului Fiscal.

Această excepție este valabilă și în cazul unor modificări recente, care au fost introduse prin Ordonanța de Urgență nr. 115/2023. Aceste modificări au intervenit pentru a clarifica situațiile în care angajații primesc două salarii minime într-un singur an fiscal.

Potrivit noilor reglementări, angajații care obțin venituri din drepturi de autor sunt exceptați de la plata contribuțiilor sociale pentru aceste venituri, deoarece sunt considerați angajați.

În consecință, aceste persoane nu sunt obligate să depună Declarația Unică pentru stabilirea contribuțiilor sociale pentru veniturile din drepturi de autor, iar plătitorii de venit nu sunt obligați să rețină aceste contribuții la sursă.

Cine este obligat să depună Declaraţia unică

În situațiile în care plătitorii de venit au calculat contribuțiile sociale folosind un nivel diferit al salariului minim pe economie în cursul anului 2023, Ministerul Finanțelor a stabilit norme tranzitorii pentru a clarifica modalitatea de calcul a acestor contribuții. Potrivit acestor norme, baza de calcul pentru contribuții (de 6, 12 sau 24 de salarii, după caz) trebuie determinată folosind nivelul salariului minim pe economie de 3.000 lei.

În acest context, Ministerul Finanțelor a subliniat că în cazul în care plătitorii de venit au folosit un alt nivel al salariului minim în calculul contribuțiilor sociale, persoana fizică în cauză este obligată să depună Declarația Unică.

În plus, plătitorii de venit sunt obligați să furnizeze persoanei fizice un document care să ateste nivelul salariului minim pe economie utilizat la calculul contribuțiilor în anul 2023, precum și nivelul contribuțiilor reținute.

Astfel, persoanele care se încadrează în această situație trebuie să depună Declarația Unică pentru a corecta eventualele discrepanțe și pentru a asigura conformitatea cu legislația fiscală în vigoare, scrie Antena 3 CNN.

Comentarii Facebook