Expertul BNR, Eugen Rădulescu, despre românii cu rate la bancă: „Singuri s-au împrumutat, singuri să se descurce”


Expertul BNR, Eugen Rădulescu, a dat un răspuns tranșant atunci când a fost întrebat despre situația românilor care au rate din ce în ce mai mari la creditele în lei. 

Reprezentantul BNR consideră că românii ar trebui „să se descurce singuri, daca tot s-au împrumutat”. „Singuri s-au împrumutat, singuri să se descurce”, a transmis expertul BNR. Mai mult de atât, expertul Băncii Centrale spune că nu este exclus ca cei care se plâng că nu își mai pot plăti ratele, de fapt să nu mai suportă cheltuielile și amintește de măsura dării în plată.

Până când a fost declarată neconstituțională, am observat la vremea respectivă, că 70% din cei care nu și-au plătit datoriile erau cei care puteau să-și plătească datoriile, dar nu au mai vrut”, a adăugat Eugen Rădulescu.

Specialist: Cei care nu își permit să-și ia un credit, să stea mai bine în chirie

O  soluție pentru cei depășiți de cheltuielile curente ar fi reeșalonarea creditului spun specialiștii, cu riscuri însă pe termen lung.

IRCC va continua să crească pe parcursul anului 2023, iar dobânzile mari sunt principalul argument al experților BNR care sugerează că pentru cei care nu își permit este mai bine ca momentan să aleagă chiria. „Dacă pe o perioadă de termen mediu, ai un venit stabil este în regulă, este o decizie individuală. Este bine să îți iei o proprietate, dar să nu ajungi cu un grad de îndatorare mai mare de 40%”, a transmis un specialist.

Între timp, Consiliul Concurenței analizează o posibilă înțelegere a băncilor prin creșterea dobânzilor în ultimul an. Analiștii îl contrazic, însă, pe directorul din BNR.

Sursa foto: Piata Financiara

Comentarii Facebook