EURO va trece de 5 lei. Cresc prețurile și dobânzile - Ce spun analiștii


Cursul leu/euro ar urma să treacă de 5 lei în următoarele 12 luni, cred participanții unui sondaj realizat de Asociaţia Analiștilor Financiari.

Totodată, 84% dintre cei care au participat la sondaj cred că se va majora rata inflației, adică la o creștere a prețurilor.

Rata inflației pentru următorul an a înregistrat o valoare medie de 3,75%. Creștere va înregistra și indicele ROBOR la 3 luni, cel mai folosit indicator pentru creditele în lei de la 1,50% la 1,97%.

În schimb, creșterea economică prognozată pentru finalul anului este de 6,1%, iar datoria publica ca procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54%. 

În ceea ce priveşte orizontul de aderare a României la Zona Euro, analiştii CFA România estimează că acest lucru va fi posibil abia în 2030.

Cursul va urma trendul de depreciere din ultimii 5 ani, de 2,5 procente pe an, a explicat la Digi24 Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al CFA România.

E normal și e cauzat de diferențialul de inflație între România și Zona Euro, precum și de deficitul de cont curent care se accentuează puternic în acest an”, a spus Codîrlașu.

El a subliniat însă că puterea de cumpărare va creste, deoarece salariile în special în mediul privat au crescut peste rata inflației.

Deprecierea cursului va însemna costuri mai mari la plata ratelor pentru cei care au credite, dar creșterea puterii de cumpărare se va vedea și în capacitatea de rambursare", a spus vicepreședintele CFA România.

"Creșterea inflației peste tot în lume va avea impact și asupra inflației în România, se va duce în prețuri și va însemna și o creștere a dobânzilor nominale, dar, dacă va crește puterea de cumpărare va crește și capacitatea cea de rambursare. Românii vor putea să ramburseze împrumuturile", a declarat Adrian Codîrlașu.  

Potrivit acestuia, datoria publică va ajunge la peste 50% din PIB, deoarece deficitele bugetare sunt ridicate și nu pot reduse decât în timp. Orice deficit bugetar se va adăuga peste datoria publică, de aici datoria publică mai mare, a afirmat el.

În ceea ce privește aderarea României la Zona Euro, vicepreședintele CFA România a explicat că este destul de îndepărtată, deoarece România are multe criterii de îndeplinit, iar toți pașii necesită timp.

Comentarii Facebook