„Dacă soţul face 1 milion de euro, soţia are dreptul la jumătate”. Contractul prenupțial, la mare căutare în România


Românii încheie tot mai multe contracte prenupţiale înainte de căsătorie. Deși a ajuns în țară de ceva vreme, se pare că abia acum contractul prenupțial este folosit pe scară largă. În cifre, ar exista o explicaţie, a crescut numărul divorţurilor și automat şi al bătăliilor ulterioare prin instanţe în ceea ce priveşte împărţirea bunurilor.

Părţile pot conveni ca bunurile care sunt dobândite în timpul căsătoriei să nu meargă pe regimul bunurilor comune, adică tu jumătate şi eu jumătate şi dacă la final nu merge, ne dăm în cap în faţa instanţei de judecată şi spunem: De fapt stai, că eu am avut grijă de copii mai mult, tu mai puţin. Dar stai, ca eu mai muncit mai mult, tu mai puţin. Certificatul sau contractul prenupţial, în cazul unui divorţ să clarifice foarte clar ce se întâmplă cu bunurile, fără ca instanţa de judecată să mai intervină. Mergem pe ideea următoare: Un soţ are o perspectivă foarte bună de a avansa în cariera lui şi de a face foarte mulţi bani, să zicem 1 milion de euro. La momentul căsătoriei nu are aceşti bani, dar îi dobândeşte în timpul căsătoriei. Dacă nu are un contract prenupţial, milionul pe care îl dobândeşte este susceptibil de a fi împărţit 50-50 cu soţia”, explică avocatul Adrian Cuculis pentru Observator

Contractele prenupţiale nu pot fi semnate decât cu acordul ambelor părţi, iar discuţiile pe acest subiect pot naşte desigur anumite conflicte. În pofida acestui fapt, românii nu ezită să meargă la notar pentru a-și asigura liniștea în cazul unui divorț. 

În principal, trebuie mers în faţa notarului public cu toate actele de proprietate. Uite, astea sunt bunurile pe care le am, astea sunt conturile, vrem să stabilim un regim derogatoriu de la comunitatea de bunuri. În faţa notarului trebuie să mergem cu planul de viitor: Cum înţelegem să se împartă bunurile pe care le dobândim în timpul căsătoriei. Putem să vorbim de cotă zero sau de cotă 60-40 sau 30-20. Toate aceste lucruri trebuiesc transate înainte de căsătorie sau dacă ne apucă dragul sa încheiem un astfel de contract în timpul căsătoriei, printr-un certificat de genul acesta pot fi împărţite şi în timpul căsătoriei”, spune avocatul. 

Când vorbim despre copii însă, mamele au prioritate în fața legii, indiferent de domeniul de activitate. 

Trebuie să înţelegem totuşi că doamnele sunt avantajate când vine vorba despre copii pentru că este clar că dacă tu eşti mama de carieră, nu poţi să fii uzurpată de orice drepturi, adică dacă ai avut grijă de copii 10-15 ani e clar că şi tu vei avea parte de o cotă din căsătoria respectivă. Cuplurile nu trebuie să le înţeleagă ca fiind nişte chestiuni ostile faţă de părţile care semnează un asemenea contract ci pur şi simplu o chestiune de a tranşa pe viitor pentru că divorţul a început să devină o chestiune cronicizată în societate, nu vorbim de o excepţie din nefericire şi atunci e bine să avem lucrurile bine stabilite de la început”, încheie Cuculis. 

Comentarii Facebook