Cu cât s-au ieftinit locuințele noi din Cluj-Napoca în 2013

 

Dacă la nivel național, prețul apartamentelor noi a scăzut semnificativ în 2013, la Cluj-Napoca scăderea prețurilor nu a fost la fel de accentuată.

 

În Cluj-Napoca, preţurile apartamentelor disponibile spre vânzare s-au diminuat cu 1,3% în ultimele 12 luni, de la 917 euro, până la 905 euro pe metru pătrat util. Preţul cerut în prezent pentru apartamentele noi din oraş este egal cu cel din urmă cu un an, respectiv 847 de euro pe metru pătrat, însă pe segmentul locuinţelor vechi a fost consemnată o majorare uşoară la 977 de euro pe metru pătrat, potrivit imobiliare.ro.

 

Cu toate acestea, preţurile locuinţelor noi din principalele oraşe din ţară s-au redus în acest an cu până la 15%, pragul maxim fiind atins în Braşov, în timp ce deprecierea pe segmentul apartamentelor vechi a fost de până la 6%.

 

Într-un an care a debutat cu discuţii febrile legate de transformarea programului «Prima Casă» în «Noua Casă», era de aşteptat ca apartamentele vechi să se deprecieze sensibil mai mult decât cele noi. În condiţiile în care programul guvernamental a rămas deschis şi pentru cumpărătorii de locuinţe vechi, o analiză realizată de imobiliare.ro reflectă însă, aproape de finalul lui 2013, o situaţie diametral opusă”, se arată într-un comunicat al portalului imobiliar.

 

Astfel, în ultimele 12 luni, unităţile locative nou-construite au consemnat cele mai mari ieftiniri în marile oraşe, cu un prag maxim de 15% (în Braşov), faţă de marja maximă de scădere atinsă pe segmentul apartamentelor vechi de doar 6,6% (în Iaşi). Astfel, la finalul lui 2013, apartamentele noi sunt absolut competitive din punct de vedere al preţului, diferenţa faţă de cele vechi fiind foarte mult redusă.

Comentarii Facebook