Creșterea animalelor a devenit o afacere proastă pentru fermierii români: „Ori vindem, ori plecăm în țări unde se plătesc subvenții mai mari”


A venit toamna și este perioada în care se numără recoltele, iar fermierii își calculează profitul. Doar că, unii crescători de animale au ieșit pe minus. După ce au investit în animale, au ajuns la concluzia că banii pe care îi pot primi pentru produsele de origine animală nu le ajung să plătească facturile. Așa că unii dintre ei au luat decizii radicale: fie își vând fermele, fie se mută în Ungaria, unde au parte de subvenții mai avantajoase. 

„Dacă Dumnezeu ne ajută, peste o lună de zile vacile mele pasc în Ungaria”

Ilie Chiver crește animale de aproximativ 25 de ani. La câțiva kilometri de Baia Mare, pe o pășune întinsă, sute de oi urcă dealurile agale. Vizavi de casă, vacile pasc iarba verde. Fermierul se va mai bucura de această priveliște încă o lună și jumătate.

Am ţinut 30 de juninci (vaci tinere), am păşune 18 hectare. Atât am la 400 de oi, 30 de juninci şi 10 viţei de îngrăşat şi eu mă chinui să fac fân, să le pot ţine. Un maghiar ce îl am prieten mi-a spus: de ce nu vii în Ungaria că pentru că acolo subvențiile sunt subvenții, terenurile sunt terenuri.Și acum facem documentația ca să le pot muta până la iarnă, dacă nu reușesc - abatorul! Tot! Cu juninci cu tot”, povestește fermierul, potrivit observator

Laptele, o afacere proastă pentru fermierii români

Nici oile, dar nici vacile nu îi mai aduc profit. În magazine, litrul de lapte se vinde cu aproximativ 10 lei, iar de la crescător din curte, laptele este cumpărat cu maximum doi lei. În aceste condiții, laptele ajunge să fie aruncat la animale. „Nu merită să îl mulgi, când fată vaca, pui vițelul să sugă, creștem vițelul și îl vindem când e mare”, a mai spus fermierul din Baia Mare. 

Ilie este printre puținii crescători de animale care au mai rămas în sat. Pajiștile întinse sunt astăzi pline de spini, iar localnicii folosesc grajdurile pe post de depozite.

Recent, un alt crescător de animale din Maramureș a decis să pună lacătul pe fermă. După ce aceasta a fost sursa de venit a familiei ani de zile, acum a postat un anunţ pe o rețea de vânzări online cu suma pe care o doreşte pentru afacerea sa: 50.000 de lei

Sursa foto: DoR

Comentarii Facebook