Companiile și populația s-au împrumutat de la bănci cu 84 de miliarde de lei în 2020


Creditele noi acordate de băncile din România populației și companiilor au ajuns, la finalul anului 2020, la 84 miliarde lei anul trecut. Împrumuturile accesate în anul marcat de criza de sănătate COVID 19 sunt în crește ușoară, de mai puțin de un procent, față de luate în anul 2019, respectiv 83,24 miliarde lei, a transmis Asociația Română a Băncilor.

În contextul pandemic, băncile din România au acordat credite în mod susținut, ca într-o perioadă normală și pe baze sustenabile, și au absorbit problemele de lichiditate întâmpinate de clienții ale căror venituri au fost afectate de efectele negative ale pandemiei”, a transmis ARB.

Companiile au avut pondere din totalul creditelor noi

În 2020, cele mai multe credite au fost accesate de companii. Conform datelor ARB, creditarea a fost impulsionată de segmentul companiilor, cu o pondere de 57,7% în totalul creditelor noi acordate la nivelul anului 2020. Procentul este în ușoară creștere față de cel raportat după 10 luni din 2020, respectiv aproximativ 56%, dată până la care populația și companiile accesaseră credite de peste 67 de miliarde de lei.

Astfel, companiile au contractat credite în valoare de 48,45 miliarde lei, activitatea de creditare fiind susținută și de programele guvernamentale care s-au desfășurat, arată ARB.

În ceea ce privește repartizarea pe monede, companiile au accesat în principal credite noi în lei, în proporție de 70% din totalul creditelor, restul fiind credite contractate în euro și dolari.

Populația a accesat în 2020 credite noi în valoare de 35,45 miliarde lei, ponderea în totalul împrumuturilor noi fiind de 42,3%. Potrivit datelor ARB, volumul creditelor accesate pentru locuințe a fost mai mare comparativ cu anul 2019.


Comentarii Facebook