Când vor primi mamele ajutorul de 2.000 de lei pentru nou-născuți. Iată care sunt noile reguli


Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene a stabilit procedura de distribuire a ajutorului de 2.000 lei pentru nou-născuți.

Mamele cu venituri reduse, cele cu dizabilități, cele care sunt victime ale violenței domestice și cele minore vor putea primi de la stat un ajutor destinat îngrijirii nou-născuților, în valoare de 2.000 de lei.

Printr-un ordin apărut miercuri, Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene a stabilit procedura de distribuire a ajutorului de 2.000 lei pentru nou-născuți. Nu peste multă vreme, mamele vor putea beneficia efectiv de banii de la stat.

Procedura specifică de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic pentru nou-născuți, introduse anul trecut prin OUG 113/2022, este cuprinsă în Ordinul Ministerului Investițiilor nr. 1.154/2023, ce se aplică deja, anunță avocatnet.ro.

Cine va beneficia de tichetele sociale

Lista destinatarilor finali eligibili trebuie comunicată de către autoritățile locale către instituțiile prefectului, în ultima zi lucrătoare a fiecărei luni.

După aceea, în baza listelor verificate și centralizate la prefectură, se tipăresc suporturile electronice pentru tichete sociale pentru nou-născuți (sub forma unor carduri). Apoi, cardurile ajung la primării, care, în a doua parte a lunii următoare lunii de referință, distribuie destinatarilor finali eligibili tichetele sociale pe suport electronic pentru cuplurile mamă – nou-născut.

De ajutorul de 2.000 de lei pot beneficia mamele care:

  • beneficiază de venitul minim garantat (Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat);
  • fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei (Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei);
  • au dizabilități;
  • se află temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și/ sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință sau orice altă situație de vulnerabilitate);
  • nu dețin acte de identitate și nu pot beneficia de drepturile civile;
  • sunt minore.
  • mamele provenite din zona conflictului armat din Ucraina.

Ajutorul de 2.000 lei va putea fi folosit pentru cumpărarea de produse specifice trusoului pentru nou-născut, necesare îngrijirii acestuia, precum scutece, produse pentru toaletă, articole de vestimentație, articole sanitare și medicale pentru mamă și pentru cel mic.

Comentarii Facebook