Bancnotele de 200 și 500 de euro NU se retrag din circulație


Bancnotele de 200 și 500 de euro, simbol al bogăției, nu se retrag din circulație. 

A fost adus în atenția noastră, faptul că circulă știri false conform cărora Europol sau autoritățile europene ar fi decis retragerea din circulație a bancnotelor de 500 si 200 de euro. Aceste știri sunt false.

Banca Centrală Europeană (BCE) și băncile centrale naționale din zona euro sunt responsabile de emiterea bancnotelor euro. Bancnota de 200 de euro rămâne în producție și în circulație și are un caracter legal în zona euro. Banca Centrală Europeană a decis în 2016 să întrerupă producția și emiterea bancnotelor de 500 de euro, însă bancnota de 500 de euro rămâne în legalitate și poate fi utilizată ca mijloc de plată în zona euro. Toate bancnotele euro pot fi schimbate în orice moment, la orice bancă centrală națională din zona euro”, precizează un un purtător de cuvânt al BCE.

În România a circulat o informație falsă, conform căreia bancnotele de 200 și 500 de euro, simbol al bogăției, vor fi scoase din circulație, pentru că sunt ușor de falsificat. Europol anunță că decizia a fost luată deoarece aceste bancnote sunt foarte susceptibile de falsificare și sunt folosite în mod abuziv și ilegal de infractori. Chiar dacă tipărirea acestora a fost deja oprită, mai sunt încă multe bancnote în circulație.

Anunțul este unul fals, spun cei de la Banca Central Europeană.

Comentarii Facebook