Bancile din Cluj au trimis notificari pentru semnarea Actelor Aditionale prin SMS si risca amenzi de 100.000 de lei


Bancile din Cluj sunt la un pas de a primi amenzi de 100.000 de lei pentru ca au trimis notificari pentru semnarea Actelor Aditionale la contracte prin SMS, a declarat pentru Stiri de Cluj Mircea Radu, directorul adjunct al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Cluj.

"Sunt banci care nu au trimis deloc notificari sau au trimis un SMS, prin care ii anuntau pe clienti sa vina sa semneze Actele Aditionale sau sa studieze site-ul bancii. Prin mesaj, clientilor li se spune ca daca nu vin oricum contractul se prelungeste automat contractul. Notificarile trebuiau trimise cu 15 zile inainte de data de 21 septembrie, pentru ca oamenii sa se poata deplasa si sa studieze noile contracte", a declarat Mircea Radu, directorul adjunct al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Cluj.

Mircea Radu sustine ca au fost trimise adrese la toate cele 21 de banci din Cluj, prin care au fost cerute toate contractele si notificarile trimise pentru a fi studiate. "Sunt lansate invitatii la toate bancile sa vina si sa ne aduca documentele, pentru ca avem sute de reclamatii si trebuie sa vedem ce se intampla. Stim ca sunt comisioane pe care nu au dreptul sa le introduca, spre exemplu comisionul de administrare pe care multe banci l-au strecurat in Actul Aditional. Acest comision l-a inlocuit pe cel de risc, dar care, potrivit OUG 50/2010, nu este legal", a mai afirmat directorul adjunct al CJPC Cluj.

Toate aceste documente vor fi analizate si, saptamana viitoare, inspectorii de la protectia consumatorilor vor trage o concluzie. "Vom aplica amenzi ce incep de la 20.000 de lei si ajung la 100.000 de lei si vom obliga bancile sa refaca aceste contracte. Speram sa ne intelegem pentru a nu fi nevoiti sa ajungem instanta", a mai declarat Mircea Radu.

Clujenii care au semnat actele aditionale in care sunt prevazute aceste clauze ilegale pot apela la instanta pentru a ceare constatarea nulitatii contractului.

Comentarii Facebook