Miercuri 1 Februarie

Amendă de 5 miliarde de dolari pentru cinci bănci din SUA şi Europa

 

Cinci dintre cele mai mari bănci din lume au fost amendate și vor plăti 5 miliarde de dolari pentru manipularea pieței valutare.

 

Grupul britanic Barclays va achita o amendă de două miliarde de lire sterline către Autoritatea de Reglementare a Piețelor Financiare din Marea Britanie (FCA), Departamentul Justiției din SUA, Rezerva Federală, Agenția americană de reglementare a piețelor materiilor prime (CFTC) și Departamentul Serviciilor Financiare din New York. Celelalte patru bănci au încheiat în noiembrie o înțelegere cu FCA, CFTC și autoritățile de reglementare din Elveția.

 

JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland și Citigroup au încheiat în noiembrie o înțelegere cu FCA, CFTC și autoritățile de reglementare din Elveția și ar urma să plătească fiecare câte un miliard de dolari Departamentului Justiției din SUA, scrie luni publicația britanică Financial Times (FT).

 

Nu se știe ce amendă va achita banca elvețiană UBS.

 

Cele cinci bănci au purtat discuții pentru a manipula piața valutară într-un mod care să le favorizeze. În plus, și-a făcut provizioane substanțiale pentru amenzi.

 

Acest scandal de manipulare a piețelor valutare intervine după un alt scandal referitor la manipularea dobânzilor pe piața interbancară, în care au fost sancționate cel puțin șapte mari grupuri bancare. În decembrie 2013, Comisia Europeană a impus o amendă record de 1,7 miliarde de euro unui număr de șase bănci importante, precum Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, JPMorgan și Citigroup, pentru că au format carteluri ilegale pentru manipularea dobânzilor Euribor și Libor.

Comentarii Facebook