Vineri 2 Decembrie

Alcoolul și produsele din tutun se scumpesc din nou. Cât vor ajunge să coste


Alcoolul și tutunul sunt mai scumpe de săptămâna aceasta. Creșterea prețurilor vine la aproape o lună și jumătate de când au intrat în vigoare noile accize, decise de Guvern. 

O echipă News Hour With CNN a intrat într-o fabrică de bere, unde deja se fac calculele pentru creșterile de prețuri. Producătorii se plâng că au fost loviți dindouă părți: creștere accizelor și majorarea costurilor de pe lanțul de producție. Așa că nu mai pot ține prețurile scăzute și astfel pentru o bere clasică, de exemplu, vom plăti cu 10% mai mult, de la 4 lei sticla, la 4,40 de lei.

Consumul deja e complet schimbat. Cei doi ani de pandemie şi anul ăsta de criză economică şi criză energetică au afectat consumul oamenilor”, spune Andrei Moto, director fabrică de bere. 

A fost o surpriză neplăcută care poate avea implicaţii asupra performanţei industriei berii anul acesta. Decizia de majorare a accizei vine oricum într-un context economic extrem de dificil pentru industrie. Noi ne confruntăm, ca alţi operatori din economie, cu creşteri ale costului la energie de 4-5 ori, preţul la orz s-a dublat şi implicit cu creşterea costului pentru achiziţia de malţ”, precizează Julia Leferman, director Asociația berarilor. 

Şi alte băuturi alcoolice, precum ţuica sau vinul vor fi mai scumpe. Şi producătorii acestora invocă aceleaşi motive: creşterea costurilor pentru materiile prime. 


Comentarii Facebook