Turneul Internațional Stradivarius ajunge la Cluj

 

Violonistul Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius vor ajunge la Cluj-Napoca, în cadrul unui turneu internațional. 

 

Spectacolul va avea loc miercuri, 17 mai, începând cu ora 20:00, și va fi susținut de Alexandru Tomescu, Omar Massa şi Sînziana Mircea la Colegiul Academic.

 

Turneul din 2017 propune o întâlnire cu valori ale muzicii clasice, internaționale care au contribuit la dezvoltarea acestei arte, o călătorie muzicală unică, interpretarea în TRIO – Vioară – Pian - Bandoneo a celor 4 Anotimpuri de Astor Piazzolla (Cuatro Estaciones Portenas) și dansuri spaniole de Manuel de Falla, Enrique Granados şi Pablo Sarasate.

 

Potrivit organizatorilor, turneul a adus anual la concerte un număr tot mai mare de spectatori, și a atins un număr mediu de peste 15.000 iubitori ai muzicii, din toate categoriile de vârstă.  

 

Violonistul Alexandru Tomescu, liderul acestui proiect, crede în angajamente pe termen lung, în întâlniri care rezistă timpului și își dezvoltă adevărata valoare, asemeni muzicii. 

 

Celebrul violonist român contemporan, Alexandru Tomescu (născut în 1976), întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă şi, în plus, cu şansa de a cânta pe o vioară Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur. 

 

Cred că nicio materie nu e mai maleabilă decât sunetul... poţi să îl modelezi în mii şi mii de variante, să îl colorezi într-o multitudine de feluri, să îi dai ce intensitate vrei tu. Vioara m-a ajutat să cunosc sunetul. Şi pentru că dacă ar fi să ne luăm după Johann Huizinga, suntem toţi nişte fiinţe care se joacă – şi eu încă mă mai joc cu sunetul alături de vioară : o prietenă dragă care mi-a fost mereu alături”, a spus violonistul.

 

Din anul 2007 și apoi 2013, în urma unui concurs, i-a fost încredinţată, deocamdată până în 2018, vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăzneţe proiecte muzicale de anvergură şi notorietate, cu finanţare privată, sub genericul TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS.

 

Violonistul a concertat în zeci de localităţi din ţară, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvenţe  inedite de performance: cele 24 de capricii ale lui Paganini, cele şase sonate pentru vioară solo de Ysaÿe, sonatele şi partitele pentru vioară solo de Bach, sonatele pentru vioară şi pian de Prokofiev şi integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de Enescu (cu Eduard Kunz la pian). O parte din aceste programe au fost înregistrate pe CD-uri şi DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics, Integrala Sonatelor pentru Vioară și pian George Enescu sau Sonata pentru vioară solo de Bela Bartok .

 

Turneul Internaţional Stradivarius – Ediţia a X-a

Anotimpurile 

 

Alexandru Tomescu vioară

Omar Massa bandoneon

Sînziana Mircea pian

 

Ástor Piazzolla

Cuatro Estaciones Porteñas (Anotimpurile)

Dansuri spaniole de Manuel de Falla, Enrique Granados, Pablo de Sarasate

Comentarii Facebook