Duminica 24 Ianuarie

Traditii ciudate de Pasti: Biciuirea femeilor peste fese!

 

Unul dintre cele mai ciudate obiceiuri de Paste are loc in Republica Ceha, in Ungaria si Slovacia, unde traditia cere ca femeile sa fie plesnite cu palmele sau biciuite peste fese, in Lunea cea mare, scrie Mediafax.

Barbatii arunca cu apa peste femei si le plesnesc cu biciuri confectionate manual din ramuri de salcie, decorate cu cateva panglici la unul din capete. Aceasta biciuire se presupune a fi simbolica si, potrivit legendei, desi nu pare deloc amuzant pentru femei, ele trebuie plesnite peste fese pentru a ramane sanatoase si frumoase in anul in curs.

In Finlanda, copiii se imbraca frumos si incep sa cerseasca pe strazi, cu fetele manjite cu funingine si incalecand cozi de matura. in anumite zone din vestul Finlandei, oamenii aprind focuri mari in Duminica Pastelui. Se spune despre acest obicei ca alunga vrajitoarele care zboara prin aer intre Vinerea Mare si Duminica Pastelui.

Peste 4.500 de oua sunt folosite pentru prepararea unei omlete gigantice, in fiecare an, pe strazile orasului Haux, din Franta. Aceasta omleta va trebui sa hraneasca pana la 1.000 de persoane si este coapta intr-un vas urias, amplasat in piata centrala, la ora pranzului.

In Elvetia, toate satele isi transforma fantanile in adevarate izvoare de Paste, folosind panglici colorate din hartie, flori si oua vopsite, pentru a le decora. Aceasta traditie celebreaza simbolul apei, o resursa foarte importanta in regiunile secetoase situate dincolo de Alpi.

In Germania, traditia cere aprinderea unui foc mare de Paste, folosind brazii de Craciun, ramasi din timpul iernii. Focul este un simbol al victoriei repurtata de frumoasa si insorita primavara asupra zilelor reci ale iernii.

Iepurasul de Paste este cel mai popular simbol al acestei sarbatori, gratie americanilor, dar in Australia, oamenii prefera unul din marsupialele native, denumit Bilby (Macrotis lagotis).

 

Foto: Mediafax

 

Comentarii Facebook