TIFF CLUJ - Peste 1500 de spectatori in Piata Unirii la deschiderea oficiala! Vezi ce personalitati au participat


Dupa o zi capricioasa, cu soare si ploaie, Festivalul International de Film Transilvania s-a deschis oficial an Ursus Open Air (Piata Unirii) din Cluj.

Invitati, oficialitati si peste 1500 de spectatori au ales sa infrunte vremea cu umbrele si pelerine. La ora la care fusese anuntata deschiderea, 20.45, un curcubeu a pus capat temerilor organizatorilor si publicului ca TIFF-ul nu va putea debuta ca an fiecare an. "Ma bucur ca am putut pastra traditia de a deschide festivalul in Piata Unirii", a spus Tudor Giurgiu, presedintele festivalului.

 

TIFF -ul a inceput pe ploaie! Tudor Giurgiu si Chirilov s-au rugat ca vremea sa tina cu ei VIDEO si FOTO

 

Pe covorul rosu, la Gala de deschidere, au fost prezenti actorii Monica Barladeanu, Andi Vasluianu, Dorel Visan, Andreea Bibiri, Ovidiu Crisan, regizorul Samuel Maoz, membru in juriul Competitiei, fotograful Cosmin Bumbut, regizorii unora dintre filmele proiectate la TIFF - Daisuke Miyazaki, Philip Scheffner, Rebecca Thomas, Daniel Moshel si Michal Kosakowski, alaturi de oficialitati ale orasului Cluj-Napoca, precum primarul Radu Moisin, Emil Boc si Gheorghe Funar.

La intrarea in spatiul Ursus Open Air, publicul s-a bucurat de un cadou din partea TIFF: albumul de fotografii al lui serban Mestecaneanu "Orasul. Oamenii. Festivalul", "O declaratie de dragoste a festivalului pentru Cluj", potrivit lui Tudor Giurgiu.

Proiectia filmului restaurat al lui Georges Melies, Calatorie pe Luna, si premiera absoluta a filmului Despre oameni si melci, regizat de Tudor Giurgiu au fost precedate de cateva surprize. Un making of TIFF 2011 le-a reamintit spectatorilor de momentele emotionante sau amuzante de la editia trecuta, iar filmuletul castigator realizat in cadrul concursului Experienta ta la TIFF devine film, organizat de Sony si TIFF, a fost proiectat pentru prima data. Castigatoarea este Cristina Mircea.

Totodata, scurtmetrajul Superman, Spiderman sau Batman, regizat de Tudor Giurgiu, filmat an Cluj, cu actori clujeni, a fost proiectat la Gala. La final, micul actor Aaron Serban a urcat pe scena si a salutat publicul.

Un flashmob inedit filmat antr-un mall si proiectat la ceremonie si un mini-concert cu bucati din coloane sonore celebre, sustinut de orchestra Notes & Ties, au fost doua dintre momentele favorite ale publicului. Duminica, pe 28 mai, tineri muzicieni din Cluj, studenti si absolventi ai Academiei de Muzica "Gheorghe Dima", au cantat Bolero de Ravel in Iuliua Mall Cluj, sub privirile uimite ale trecatorilor. Filmuletul realizat a fost proiectat la Gala, in aplauzele spectatorilor.

Un alt proiect cu totul nou a fost anuntat oficial pe scena din Ursus Open Air: construirea unui studio de film in zona Lomb din Cluj-Napoca, in cadrul Centrului Regional de Excelenta pentru Industrii Creative (CREIC), proiect finantat din fonduri europene. "E un proiect care vine sa implineasca aspiratia Clujului de a fi recunoscut ca un oras unde industriile creative sunt in mare forta", a spus presedintele festivalului.

Cu 241 de filme din 46 de tari, editia din acest an marcheaza un record. Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, le-a urat spectatorilor "zile, seri si nopti salbatice la TIFF".

Un numar impresionant de voluntari asigura buna desfasurare a editiei din acest an. "Efortul lor face diferenta, vorbim de  492 de voluntari. Noutatea acestei editii este ca ne-am gandit sa nu lucram doar cu adolescenti si tineri, ci si cu oameni maturi, cu mai multa experienta. Cel mai tanar voluntar are 16 ani si cel mai matur are 63", a declarat Tudor Giurgiu.

Comentarii Facebook