TIFF Cluj, acreditat de Federatia Internationala a Asociatiilor Producatorilor de Film (FIAPF)


Festivanul International de Film Transilvania (TIFF) a fost acreditat de catre Federatia Internationala a Asociatiilor Producatorilor de Film (FIAPF). Decizia a fost luata in cadrul Adunarii Generale a Federatiei in cadrul Festivalului International de Film de la Berlin 2011.

Regulile impuse de FIAPF pentru festivalurile internationale de film acreditate se refera in primul rand la angajamente ferme din partea festivalurilor pentru implementarea celor mai inalte standarde in ceea ce priveste difuzarea filmelor programate. Printre acestea, mentionam nevoia de promovare a filmelor din program pentru reprezentantii industriei de film prezenti (potentiali distribuitori, agenti de vanzari), calitatea organizarii evenimentului, precum si existenta unui sistem bine pus la punct impotriva pirateriei.

"Tinand cont de cresterea constanta a numarului de festivaluri in intreaga lume, acreditarea FIAPF statueaza reguli clare atat pentru festivaluri, cat pentru cei care acorda licentele. Acreditarea FIAPF functioneaza drept o eticheta a calitatii festivalului si contribuie la dezvoltarea acestuia, garantandu-i o promovare eficienta printre profesionistii din intreaga lume. intr-un mediu aflat intr-o continua competitie, festivalurile trebuie sa se adapteze la noi reguli; fiecare festival aflat intr-o faza de dezvoltare si expansiune are tot interesul sa fie acreditat de catre FIAPF", a spus Benoit Ginisty, Directorul General FIAPF.

Tudor Giurgiu, presedintele Festivalului International de Film Transilvania, a declaart ca "acreditarea festivalului de catre FIAPF incepand cu editia curenta e, in primul rand, o recunoastere a muncii depuse de catre echipa, din 2002 incoace. Ne bucuram si suntem mandri ca am putut indeplini criteriile stricte ale FIAPF chiar inainte de cea de-a zecea editie a festivalului si ca am devenit unul dintre cele mai ?tinere? festivaluri din clubul select al celor 40. Pe de alta parte, cred ca acesta e un moment important si pentru Cluj, un oras care intra, astfel, pe lista locurilor de referinta pentru industria mondiala de film si, dupa parerea mea, primeste un argument solid in plus in sprijinul candidaturii la statutul de Capitala Europeana a Culturii in 2020".

"FIAPF ofera producatorilor din toata lumea referinte concrete pentru a intelege schimbarile si dinamica festivalurilor de film. De asemenea, acreditarea FIAPF este un instrument-cheie pentru multi dintre distribuitori sau agentii de vanzari. Prin acreditarea TIFF, FIAPF recunoaste munca si eforturile deosebite facute de catre Festivalul International de Film Transilvania in stabilirea celui mai important punct de intalnire pentru toti cei interesati de filmele romanesti", a adaugat Benoit Ginisty.

 

Festivalul International de Film Transilvania se desfasoara anual la Cluj-Napoca si este unul dintre cele mai importante evenimente pentru industria de film din Europa Centrala si de Est.


Pe langa Competitia oficiala, festivalul gazduieste in fiecare an, timp de 3 zile, sectiunea competitionala Zilele Filmului Romanesc, un maraton al celor mai importante premiere romanesti de lung si scurt metraj, care functioneaza ca o platforma de promovare internationala pentru agentii de vanzari, distribuitori sau selectioneri de festivaluri prezenti la Cluj. in 2011, sectiunea Zilele Filmului Romanesc va fi in continuare organizata in parteneriat cu Institutul Cultural Roman (ICR).

In cadrul TIFF se pot vedea anual peste 200 de filme din toata lumea, iar precedenta editie a inregistrat peste 55.000 de spectatori. Festivalul isi va sarbatori in 2011 cea de-a 10-a editie si va incepe pe data de 3 iunie. Pe 15 iunie, festivalul se va muta la Sibiu, unde se va proiecta o selectie de filme gandita special pentru spectatorii sibieni, axata pe relatia dintre film si celelalte arte, precum si un program cuprinzand cele mai noi filme autohtone.

Comentarii Facebook