Vineri 27 Ianuarie

TIFF 2013: Încep Zilele Filmului Românesc

 

Proiecții speciale, întâlniri cu cineaști români, lansări de carte și de DVD, expoziții și dezbateri intră în programul uneia dintre cele mai așteptate secțiuni ale TIFF-ului – Zilele Filmului Românesc (ZFR), care începe joi, 6 iunie.

 

În selecția ZFR intră 11 lungmetraje și 20 de scurtmetraje, proiectate la Cluj în prezența regizorilor și a unora dintre membrii echipei. În premieră absolută joi, la Cinema Florin Piersic, de la 18.00, va rula Domnișoara Christina, noul film al lui Alexandru Maftei, o adaptare după proza fantastică a lui Mircea Eliade. Înaintea proiecției, va fi anunțat noul câștigător al Bursei Alex. Leo Șerban, aflată la a doua ediție. Experimentul București, regizat de DJ-ul și jurnalistul Tom Wilson, un mockumentar care pornește de la concluzia că Revoluția din 1989 a fost, de fapt, o lovitură de stat, este programat la Cinema Arta, de la 16.45, iar Déjà Vu, de Dan Chișu, povestea unui bărbat care decide să divorțeze după o căsnicie de 20 de ani – sâmbătă, 8 iunie, de la 17.30, la Victoria.

 

În premieră națională rulează Matei, copil miner, debutul în lungmetraj de ficțiune al Alexandrei Gulea, iar Love Building, primul lungmetraj al Iuliei Rugină, va avea o proiecție specială în prezența regizoarei și a actorilor Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță vineri, la 18.15, la Cinema Florin Piersic. Cei patru vor fi invitații TIFF Lounge-ului de joi, de la ora 17.00.

 

În selecția ZFR intră și documentarul Aici... adică acolo (r. Laura Căpățână Juller), Domestic (r. Adrian Sitaru), Rocker (r. Marian Crișan), O lună în Thailanda (r. Paul Negoescu), Condamnat la viață (r. Bogdan Dreyer), Poziția copilului (r. Călin Peter Netzer), distins cu Ursul de Aur la Berlin, va fi proiectat în Ursus Open Air, de la 21.45, în afara competiției. În acvariu (r. Tudor Cristian Jurgiu) – premiul al III-lea Cinéfondation la Cannes, și O umbră de nor, filmul lui Radu Jude selecționat în Quinzaine des Réalisateurs, sunt două dintre cele 20 de scurtmetraje din competiția ZFR.

 

Pe 6 iunie, când HBO sărbătorește 15 ani de existență, publicul TIFF va avea parte de o premieră absolută, la Cinema Victoria, de la 17.15, în prezența echipei: producția originală Anul Dragonului (r. Iulian Manuel Ghervas, Adina Popescu), un documentar despre comunitatea de chinezi închegată în ultimii ani în România. În Ziua HBO va rula, în premieră națională, și Fata/ The Girl (r. Julian Jarrold), un film cu Toby Jones și Sienna Miller despre celebra obsesie a lui Alfred Hitchcock pentru actrița din filmul Păsările, Tippi Hedren – la Cinema Florin Piersic, de la 15.30. Intrarea la ambele proiecții este liberă.

 

Numele importante prezente la TIFF se vor reuni la Piano Cazola joi, între 10.00 - 13.00, la  o masă rotundă pe tema cooperării regionale pentru găsirea unor noi modele de distribuție și promovare a filmelor, moderată de criticul de film Martin Blaney, de la „Screen International”.

 

Tot joi, la Mansarda Napoca 15, în cadrul Transilvania Talent Lab, vor avea loc două masterclass-uri: de la 12.00, muzicianul Adrian Enescu, premiat pentru întreaga carieră la TIFF, și compozitorul și producătorul muzical Vasile Șirli vor vorbi despre muzica în cinema, iar de la 16.00, se va întâlni cu publicul regizorul Sebastián Lelio, premiat recent la Berlin pentru Gloria și laureat al Trofeului Transilvania în 2007, cu La Sagrada Familia. Intrarea este liberă.

 

Un eveniment special îi va fi dedicat joi documentarului Exploratorul (r. Titus Muntean, Xantus Gabor; producător Fundația Arte Vizuale), care va avea premiera mondială la 19.15, la Cinema Victoria. Despre celebra expediție a navei Belgica, prima care a iernat în Antarctica, între 1897-1899, și la care a luat parte și Emil Racoviță, se va discuta la TIFF Lounge, de la 12.30, după care va urma o vizită la Muzeul de Speologie din Cluj. Fotografiile realizate de Helmut Ignat în timpul filmărilor în Antarctica poti fi admirate la TIFF Lounge până pe 9 iunie.

 

Criticul de film Angelo Mitchievici își va lansa mâine, tot la TIFF Lounge, cartea „Filmele care ne-au schimbat viața” (Ed. Eikon), la ora 15.00, iar Marilena Ilieșiu va vorbi despre „Povestea poveștii în filmul românesc”, de la 15.30. La ora 16.00 va fi lansat oficial, în prezența realizatorilor, DVD-ul filmului Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete).

 

O proiecție specială la Cinema Arta, de la 19.30, a unuia dintre filmele clasice ale cinema-ului cehoslovac, The Sun in a Net (r. Stefan Uher, 1963), va fi dedicată secțiunii Focus Slovacia, prezentată în parteneriat cu Slovak Film Institute și cu sprijinul Ministerului Culturii din Slovacia.

 

În spațiul TIFF Art (Muzeul de Artă), de la 21.30, spectatorii sunt așteptați la un film și o dezbatere cu regizorul Florin Iepan pe temă delicată: Odessa. Documentarul, aflat încă în lucru, pornește de la masacrul de la Odessa, din octombrie 1941, când soldații români au omorât circa 20.000 de evrei, pentru a reflecta asupra prezentului.

 

Un must-see absolut în ziua a 7-a la TIFF este Trilogia Paradis: Dragoste, Credinţă, Speranţă (r. Ulrich Seidl), la Cinema Arta, de la 10.00. TIFF este primul festival, după cel de la Berlin, care proiectează în întregime trilogia. La final, un Q&A cu directorul de imagine Ed Lachman. Iar la Casa de Cultură a Studenților, de la 19.00, poate fi văzut, în premieră, legendarul Tărâmul Făgăduinței/ Heaven’s Gate (1980), al lui Michael Cimino. Considerat deopotrivă „catastrofă” și „capodoperă”, filmul va fi proiectat într-o versiune restaurată digital și re-montată, „director’s cut”.

 

În paralel, la ora 19.00, în Club Casa TIFF, Tomi Malkki, aka Malakias - membru al juriului secțiunii Umbre-Scurtmetraj - își va lansa expoziția „Torn and Bleeding Clay”. Formația Țapinarii va încheia seara cu un concert la Casa TIFF, de la 22.00. Biletul costă 10 lei.

Comentarii Facebook