Miercuri 24 Aprilie

Povestea cainelui care i-a infuriat pe nazisti pentru ca imita salutul lui Hitler! FOTO


Un caine dresat sa imite salutul lui Hitler a infuriat la culme guvernul nazist din Germania, arata documentele istorice. Stapanul cainelui, un finlandez care si-a dresat animalul de companie, a avut de suferit de pe urma indraznelii sale.

Klaus Hillenbrand, autorul mai multor carti despre nazisti, a primit documentele si le va publica sambata in ziarul Die Tageszeitung. "Cu cateva luni inainte ca nazistii sa atace Uniunea Sovietica, tot ce aveau de facut era sa hartuiasca stapanul cainelui", a spus Hillenbrand.

Cainele Jackie apartinea lui Tor Borg, un om de afaceri din orasul finlandez Tampere, care detinea o companie farmaceutica.

Cainele a fost poreclit Hitler de sotia lui Borg, Josephine, o nemtoiaca care era cunoscuta pentru sentinemtele ei anti-naziste. Cainele ridica labuta in aer precum salutul germanilor in fata lui Hitler, cand strigau "Heil Hitler".

Documentele arata ca in 29 ianuarie 1941, vice-consulul german in Helsinki, Willy Erkelenz, a notat ca un martor a vazut cainele cand raspundea la comanda Hitler, ridicand labuta.

Borg a fost chestionat la ambasada germana despre obiceiul cainelui, dar a sustinut ca sunt incidente izolate si i-a asigurat pe nazisti ca nu l-ar invata niciodata pe caine sa il imite pe Hitler.

Ministerul Economiei a facut presiuni pe care ca firma farmaceutica germana IG Farben, pe care se bazau afacerile lui Borg, sa renunte la orice contract cu acesta.

Borg a riscat sa fie dus in fata instantei, dar martorii initiali nu si-au mai repetat acuzatiile in fata unui judecator, asa ca nemtii au trebuit sa renunte la ancheta.

Tor Borg a decedat la 60 de ani, in 1959. Compania lui, Tampereen Rohdoskauppa Oy, s-a transformat in Tamro Group, care functioneaza si in ziua de azi.

 

Comentarii Facebook