Nici Piezișa nu mai e ce-a fost! Se plâng tinerii din Cluj: „De câte ori am fost eu e full de bombardieri, ai de plătit intrare peste tot”


Tinerii din Cluj sunt nostalgici după vremurile în care localurile de pe strada Piezișă - supranumită și strada studenților din Cluj, erau mult mai accesibile pentru studenți. Creșterea prețurilor din ultimii ani se resimte și în sectorul de divertisment al Clujului. Odată cu creșterea costurilor de operare și a chiriilor în zonă, proprietarii de localuri încearcă să atragă un public care este dispus să plătească prețuri mai mari pentru băuturi și servicii. Așadar, localurile de pe vechea „stradă a studenților” clujeni nu mai practică prețuri „de studenți”.

„Când eram prin liceu auzeam tot timpul că vai strada Piezișă, e un fel de rai al studenților, o grămadă de party-uri special făcute pentru ei, oferte ieftine la băutură etc. 

Din 2022 încoace, după "pauza", de câte ori am fost eu e full de bombardieri, cefe late pe la 40 de ani, botoxate, muzica mega proastă, pub-uri basinoase cu apucături de "cluburi de fițe", ai de plătit intrare peste tot pentru un bar care și-a retras scaunele în colțuri și gata e club, apoi băutura costă la fel ca în centru. 

Adică în niciun caz un vibe studențesc, nici după aspect, nici după muzică, nici după publicul pentru care pare că-s făcute acele pub-uri. Întrebarea mea e: era diferit vibe-ul în vreun fel înainte de 2020?”, întreabă un tânăr pe o rețea de socializare

Cert este că, în goana după recuperearea pierderilor din perioada pandemiei și ”acoperiți” de scuza inflației, patronii din Cluj au forțat nota de plată la maxim. Puterea de cumpărare este însă la jumătate. Ritmul scumpirilor în localurile românești a fost atât de mare încât acestea au acum prețuri la produse și servicii ce rivalizează localurilor din vestul Europei. În momentul de față nu este clar de ce românii plătesc note de plată atât de mari, deși restaurantele din Vest au avut de înfruntat aceleași scumpiri și au de plătit angajaților salarii chiar mai mari decât minimul pe economie cu care mulți dintre patronii români de restaurante își obișnuiesc angajații.

Cum era Piezișa - strada studenților din Cluj, înainte de 2020?

Internauții care au răspuns la întrebarea tânărului sunt și ei nostalgici după prețurile care se practicau în zonă înainte de pandemie. Oamenii zic că le plăcea foarte mult atmosfera de atunci și toate localurile erau pline de tineri. Acum situația se schimbă pentru că viața în Cluj este tot mai scumpă și oamenii nu-și mai permit. 

„Mie îmi plăcea foarte foarte mult, mai demult. Era plina ochi. O puteai compara cu orice faleza de la mare în plin sezon. Toate localurile erau pline și oamenii se îngrămădeau și pe străzi să danseze. Puteai bea linistit o bere pe bordura luată de la magazin sa iesi mai ieftin. Cand prindeai loc în localuri, era super. Alcool destul de ieftin ( în nico erau 4-5 lei maxim shoturile) și atmosfera era top. Coyote, care acum de cand și-a schimbat locația e “club” de manele, era mai demult cel mai tare local. Aveau în spate o grădină marisoara unde se făcea foc și venea mai tot timpul un tip și canta la chitara. Nu am multe amintiri din liceu sau primul an de facultate (pre pandemie) de pe piezisa, dar îmi amintesc cu plăcere de toate pe care le am”, spune un tânăr.

„Era strada unde găseai studenți fără figuri și bere ieftină, față de cluburile din centru precum Diesel unde mereu era parcat în fața pe bordura un Mercedes sau BMW al unei cefe late.  Solas și altele birturi, mereu mă amuzau, era parcă replica discotecii din satul de unde vin studenții. Era fain, la un moment dat era un local unde în curte se cânta muzica live și făceau foc de tabără, un alt local care avea un copac secular care creștea la interior”, a mai precizat un tânăr.

„Nu mai e ce a fost demult Piezisa… Chiar recent am avut o discuție cu niște prieteni în care le ziceam asta… Demult, când încă eram pe la liceu, era full încă de joi seara, peste tot studenți, oameni nice care se apucau și cântau pe straduta, efectiv nu aveai loc uneori sa treci pe straduta și te simteai ca la mare cand e sezonul full. Vedeai studenții peste tot cum se simțeau bine, socializau și erau foarte nice”, a mai completat cineva. 

Comentarii Facebook