Limba "Na'vi" din Avatar, tradusa de creatorul ei- VIDEO

Limbajul Na'vi a fost imaginat de lingvistul american Paul Frommer, de la Universitatea California din Los Angeles. Frommer a spus ca a preferat sa nu se inspire din limbile inventate in trecut cum ar fi dialectele elfilor din "Stapanul inelelor" sau din klingoniana din "Star trek".

 

"Insa nici nu am plecat de la zero, deoarece James Cameron a venit la mine cu 30 de cuvinte pe care le inventase deja", a declarat Paul Frommer. "De altfel, cuvantul «Na'Vi», el l-a inventat", a mai spus Frommer.

 

Asa ca pe baza celor 30 de cuvinte Frommer  a inventat un limbaj bazat pe sonoritati. El a dat  cateva exemple de expresii ce au fost botezate"ejective", care se aseamana unor "clicuri", acele sunete produse cu limba sau cu buzele, fara ajutorul plamanilor, utilizate frecvent în limba sud-african? Xhosa.

 

In limba Na'Vi, verbele primesc "in-fixe, nu sufixe sau prefixe.  De exemplu, pentru conjugarea verbului "taron", care inseamna "a vâna" ?i care se pronunta "gadon", "in loc s? adaugi o silaba la inceput sau la sfarsit, trebuie s? pui ceva imediat dupa litera «t», obtinandu-se astfel formele «tovaron», «telaron», «tusaron», «tairon»", a explicat Paul Frommer.

 

Persoanele care trebuie sa dubleze filmul in diverse limbi straine, trebuie sa invete limba Na'Vi, sustine Frommer, asa ca a pus la punct un kit de învatare, care va fi distribuit in toata lumea.

Comentarii Facebook