Imagini spectaculoase cu cele mai mari cristale din lume- Pestera Cueva de los Cristales - VIDEO

 

"Cueva de los Cristales" din Mexic , denumita si “Capela Sixtina a cristalelor”, descoperita  in anul 2000, contine cristale de peste 10 metri lungime


Din cauza conditiilor dificile (temperatura 50 C si umiditate aproape 100%) a fost vizitata doar de cativa geologi . Profesorul Iain Stewart a filmat pentru BBC imagini deosebite din aceasta pestera.  Filmarea s-a realizat folosind costume speciale cu strat de gheata si masti de filtrare a gazelor si lichidelor, fara acestea fiind imposibil sa rezisti mai mult de 10 minute . 

 

Aflata la 300 de metri adancime sub muntele Naica din desertul Chihuahuan , pestera a fost descoperita de doi mineri care lucrau la excavarea unui tunel . Pestera contine unele din cele mai mari cristale naturale descoperite vreodata, coloane translucide de 11 m lungime si cu o greutate de peste 55 de tone. 

Cresterea acestor coloane a fost accelerata de scufundarea lor in apa bogata in minerale si de temperatura foarte stabila in jurul valorii de 58 grade Celsius. La aceasta temperature anhidridele minerale , abundente in apa , s-au dizolvat in gips , un mineral moale, care a luat forma coloanelor de cristal. 

Geologii din zona considera ca este probabil ca in zona sa se mai afle pesteri cu asemenea formatiuni cristaline care nu au fost inca explorate.

 

Comentarii Facebook