Filme de renume la Zilele filmului portughez, la Casa Municipala de Cultura

 

Proiectiile vor avea loc in perioada 13 - 15 martie, de la ora 18:00, la  Casa Municipala de Cultura, Piata Unirii nr. 24, etajul 1. Filmele au subtitrare in limba romana.

Mar ti, 13 martie, de la ora 18, va putea fi urmarita comedia Cançao de Lisboa (Cantecul Lisabonei), realizata in 1933 dupa scenariul si in regia lui José Cottinelli Telmo. Distributia ii include pe Beatriz Costa, Vasco Santana si Antonio Silva. Cantecul Lisabonei este atat primul film portughez sonor, cat si prima comedie portugheza, o productie de succes la nivel international.


Miercuri, 14 martie, de la ora 18, este randul docu-fictiunii Ala-Arriba, realizatain 1942 de Leitão de Barros, dupa un scenariu semnat de Alfredo Cortez si Augusto de Santa-Ritta.in distribu?ie: Ilidio Rocha Silvestre, Elsa Branca-Flor, Domingos Gonçalves.  Actiunea se desfasoara in satul de pescari Póvoa de Varzim, iar protagonistii sunt aproape in totalitate locuitori de aici, pentru veridicitatea practicilor si a obiceiurilor. Pelicula este apreciata pentru valoarea antropologica si este cea de-a doua etnofictiune din istoria cinematografica, un pionier al genului. Este, de asemenea, primul film portughez premiat la o competitie internationala – Cupa Biennale acordata lui Leitão de Barros la Venetiain 1942.

Joi, 15 martie, de la ora 18, cinefilii pot viziona un alt documentar, Belarmino, realizat de Fernando Lopesin 1964. Distributia ii include pe Belarmino Fragoso, Albano Martins, Tony Afonso, Jean-Pierre Gebler si Bernardo Moreira. Anii '60, sfarsitul regimului dictatorial portughez, au fost marcati de tulburari sociale, nemultumiri, dar si de un mare apetit cultural si inovatii in cinematografie. Cinema Novo incepe sa se impuna la inceputul deceniului, iar unul din primele filme care prezinta noua abordare este Belarmino.

Evenimentul este organizat de Casa Municipala de Cultura si Biblioteca Portugheza a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, cu sprijinul Primariei si al Consiliului local Cluj-Napoca, al Ambasadei Portugaliei la Bucuresti si al Institutului Camões.

 

Intrarea este libera.

Comentarii Facebook