Cornel de la Vunk își face praf colegii de breaslă


Solistul trupei Vunk, Cornel ilie, este foarte nemulțumit de direcția în care evoluează muzica româneazcă în ziua de azi și le-a adresat o scrisoare deschisă colegilor de breaslă pe blogul său, în care critică modul de promovare al multor artiști de la noi și de modul în care abordează piesele în timpul concertelor.

Sunt oameni talentati in muzica romaneasca care, parca, vor sa contrazica asta, cateodata. Sunt si cei netalentati care si ei vor sa convinga pe toata lumea de contrariu.

In mod firesc si evolutiv ar fi normal ca aceia mai slabi sau mai putin talentati sa priveasca spre cei mai buni, pentru inspiratie, pentru ambitionare. De ce oare se intampla mai des invers in muzica romaneasca, habar n-am….

Mi-e ciuda cand cei cu talent se pierd, undeva, pe drum, din orgoliu, din teama de a cere mai mult de la ei insisi, din lipsa de viziune, din lipsa de incredere in altii care ar putea sa-i sfatuiasca si, uneori, chiar din aroganta, tocmai pentru ca stiu ca sunt mai talentati decat majoritatea. Mi-e la fel de ciuda cand cei talentati se multumesc cu putin, se blazeaza si tin cu dintii de “hai ca merge si-asa”.

In oglinda, ii respect pe cei care cauta sa-si depaseasca acea conditie a celor care nu au prea mult talent creativ, artistic, dar au o abilitate foarte mare de a iesi in fata cu aproape nimic, iar lumea sa zica despre ei ca sunt zei.

Lipsa de sinceritate din arta sau creatia fiecarui artist duce la incapacitatea de a vedea compromisurile uriase pe care le face pentru un statut meschin. Exista multe forme de compromis in orice domeniu sau pas pe care il facem, dar sunt unele lucruri pe care chiar nu iti poti permite sa le faci atunci cand vrei sa pozezi in lider, diva sau mare artist.

Pentru cine ma cunoaste stie ca nu spun asta din nicio frustrare sau cu vreo dusmanie fata de cineva, ci pentru ca imi pasa de mediul in care traiesc si in care activez. Toti, cu bune cu rele, asa cum sunt si eu, imi sunt colegi si le respect munca. Cu atat mai mult simt nevoia sa spun de ce cred ca unele trepte nu trebuie coborate…

Acum cateva zile am cantat in acelasi spectacol cu Delia. Avem o relatie de colegialitate, ba chiar acum cativa ani i-am propus sa cantam impreuna o piesa. Conjunctura a facut in asa fel incat sa nu fie atunci momentul potrivit pentru aceasta colaborare. Dar avem tot timpul inainte. Delia este una dintre putinele artiste din Romania care isi permite sa faca ce vrea cu vocea si cu talentul ei, pentru ca este foarte versatila si extrem de talentata. Nu inteleg de ce un asemenea artist alege sa coboare nivelul spectacolului pentru care a fost invitat (si platit!) incat sa inceapa la un moment dat sa cante refrene din manele, cu interpretare de solist de manele. Imi imaginez ca – pentru ca acest concert se tinea in orasul Pantelimon – cauta, cumva, un plus de simpatie din partea publicului . Surprinzator, dar o parte de public a taxat lucrul asta. Si a huiduit. Sau nu a apluadat deloc, ceea ce mi se pare ca spune si mai multe. Un artist care nu primeste aplauze este mai indiferent publicului decat unul hudiuit. N-ar fi fost nicio problema daca lucrul asta il facea altcineva, dar Delia este jurat la X Factor, un concurs in care cei mai tineri, incepatorii iau de buna ce le spun juratii si ce sfaturi le dau ei.

Chiar daca aproape toate concertele din aer liber sunt cu intrare libera pentru public asta nu inseamna ca nu ai obligatii ca artist, fata de cei care vin sa te asculte. Nu doar sa te vada…”, a scris solistul pe blogul personal, cornelilie.ro


Artistul apreciază totuși anumite piese ale artiștilor autohtoni: ”In contra exemplu imi plac, ca piese de mainstream, ”Frunzele si iarba” a lui Cabron, ultimele doua piese Andra, “K la meteo” si ” Inevitabil va fi bine” sau piesa de la Red Blonde, „Belele””.

Comentarii Facebook