9 martie este sau nu Ziua Bărbatului? Cum s-a născut această sărbătoare


După ziua specială de 8 martie, Ziua Femeii, urmează Ziua Bărbatului, care se sărbătorește pe 9 martie. Astfel că, aceștia nu ar trebui să se simtă neglijați. Ba mai mult, aceștia vor fi chiar răsfățați pe măsură. Pe 9 Martie este și Sărbătoarea Mucenicilor și a obiceiului celor 40 de pahare. 

Este sau nu este 9 Martie Ziua Bărbatului?

Pe 9 martie, după Ziua Femeii, sunt sărbătoriți bărbații din lumea întreagă. 40 de Mucenici le aduce în dar tot atâtea pahare de vin, închinate sfinților care au suferit martirajul din anul 320, pentru credința creștină. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători de Primăvară.

Bătrânii spun că zilele capricioase ale babelor iau sfârșit, lăsând loc zilelor calde ale moșilor, compensând prin bunătate și înțelepciune. Astfel că, odată cu 9 martie, vom putea avea șansa să primim primăvara cum se cuvine.

9 martie, tradiții de Ziua Bărbatului

Pe 9 martie, prin cele 40 de pahare pe care trebuie să le consume astăzi în cinstea Sfinților Mucenici din cetatea Sevastei, bărbații vor fi sănătoși și feriți de boli tot anul.

Una dintre tradiții are legătură cu stropitul vinului din pahare. Acest lucru simbolizează sângele vărsat de martiri. Bărbații vor avea putere de muncă peste an.

-În această zi, bărbații obișnuiesc să meargă la pescuit, iar cel care va prinde 40 de pești, va trebui să mănânce unui viu ca să aibă noroc tot anul la prins pește.

-„Dezlegarea postului” la băutură are o semnificație mai puțin știută. Este considerată o probă de autocontrol pentru bărbați.

-Pentru a fi protejați de rele tot restul anului, cei care consumă toate cele 40 de pahare trebuie să-și păstreze cumpătul.

-Legenda celor 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia este închinată credinței supreme, pentru care aceștia s-au sacrificat și au îndurat chinuri cumplite în numele dragostei purtat lui Iisus Hristos.

Obiceiuri și superstiții de 9 martie

Ziua de 9 martie este încărcată de tradiții și superstiții urmate cu sfințenie de credincioși. 

-În ziua mucenicilor se deschid mormintele și porțile Raiului. Acest moment este un prilej pentru săvârșirea numeroaselor ritualuri prin care oamenii din popor încearcă să alunge gerul.

-Pe 9 martie, bătrânii rostesc descântece, copiii dansează peste foc.

-Pământul se lovește cu bețe pentru a scoate căldura. În acest timp, tinerii bat tobele în sat.

-Bătrânii obișnuiesc să curețe gospodăria și ard gunoaiele cu foc adus din casă. Asta se întâmplă în ultima zi a Babelor, pe 9 martie.

-Gospodinele gătesc în această zi colaci în formă cifrei opt, numiți, în funcție de zonă. Colacii sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.


Comentarii Facebook