Biserica Unitariană din Cluj s-a unit cu Biserica Unitariană din Ungaria, joi la Cluj-Napoca VIDEO

 

Sinodul de unificare a Bisericii Unitariene din Transilvania cu Biserica Unitariana din Ungaria a avut loc miercuri, 28 iunie, la Cluj-Napoca.

"Acesta este Sinodul Bisericii Unitariene din Transilvania si Bisericii Unitariene din Ungaria. Cele doua biserici vor deveni una. În decursul acestui Sinod se va accepta statutul comun al celor doua biserici.


Biserica Unitariana a fost unica timp de mai multe secole, însa dupa Al Doilea Razboi Mondial cele doua biserici au urmat cai diferite, iar în acest moment datorita schimbarilor istorice si ale societatii a devenit oportun acest moment ca cele doua biserici sa redevina o singura biserica.", a spus Racz Norbert, preotul parph al Parohiei Unitariene numarul 1 din Cluj-Napoca.

Racz Norbert mai spune ca "unitarianusmul a pornit de aici din Cluj-Napoca si în momentul de fata centrul Bisericii Unitariene este aici, la Cluj. Cele doua biserici s-au separat dupa Al Doilea Razboi Mondial, din 1968 practic atunci au devenit doua biserici cu parohie, cu episcopii si asa mai departe."

Biserica nou unificata se numeste Biserica Unitariana Maghiara. Pâna acum erau Biserica Unitariană din Ungaria şi Biserica Unitariană din Cluj.

La Sinod au participat aproximativ 200 de membri ai parohiilor din România si din Ungaria. Tot azi, joi de la ora 18:00 a avut loc slujba de unificare a celor două biserici. 

Episcopul va ramâne Ferenc Bálint-Benczédi.

 

Anca Baciu

 

 

 

Comentarii Facebook