Povestea celei mai rău famate zone din vechiul Cluj: Aleea Scărilor. Era mahalaua prostituatelor și a golanilor - FOTO


Aleea Scărilor pornea din actuala stradă General Dragalina și urca pe Dealul Cetățuia. Casele de pe această Alee, unde locuiau golanii, lumea gri a orașului și erau multe bordeluri, au dispărut după 1960, când zona a fost curățată și au apărut blocurile pe malul Someșului.

Tot Dealul Cetățuia era plin la finalul anilor 1900 de case modeste, ocupate de oameni simpli. 

cdf90129d81317a5a728601f74b64ac7.jpg

Foto: Casele de pe Dealul Cetățuia în 1898

Jos pe malul Someșului era și moara de apă. Puține lucruri se mai știu din acei ani, dar s-au păstrat fotografii, în care apar chiar și grote în care locuiau oameni.

Cetățuia Cluj din 1890 până în 1965 - de la oamenii grotelor, la demolări și civilizație - VIDEO

După 1960, comuniștii au trecut la asanarea zonei, au fost mutați mii de oameni de acolo și s-a început construirea blocurilor de pe strada Dragalina.

daf490fb82fd37b331fed76c37f2217c.jpg

Clujenii și-au adus aminte de Aleea Scărilor, după ce fotografia a fost postată pe Facebook. 

”Strada respectivă porneşte din actuala Drăgălina şi duce spre Belvedere. E paralelă (sau aproximativ paralelă) cu Galileo Galilei.

”E aproape de statia de autobus de pe Dragalina; casa de jos mai exista!”

”Este strada G-ral. Ion Dragalina. Cladirea din stanga mai exista si acum ...nu stiu exact la ce numar e dar e chiar peste drum de podul Elisabeta (podul de peste Somes care face legatura cu parcul central si in apropiere de teatrul maghiar)”.

”Am locuit în P-ţa M. Viteazu, din 1959 până în 1968. Am urcat pe aceste scări spre Cetăţuie de sute de ori fără probleme. Dacă vă uitaţi la foto, vedeţi în stânga jos, o fetiţă cu bunicuţa, pe scări doi tineri normali, totul paşnic, doar că arată deprimant. Scările din spatele Astoriei erau şi mai de groază”.

Strada Barițiu era o oază de verdeață în anii 1960! Clujul arăta ca o stațiune estivală. Ce se mai poate face în ziua de azi - FOTO

Comentarii Facebook