Muzeul de Arta Cluj este în stare deplorabilă - FOTO

 

Daca situatia juridica a acestei cladiri este cat se poate de neclara si din punct de vedere al starii "fizice" cladirea nu sta prea bine, atat fatada exterioara de la strada principala cat si fatada din curtea interioara aratand "dezamagitor".

 

Dupa cum se poate observa si din fotografii, exista multe portiuni unde tencuiala este cazuta, iar curtea interioara desi dispune de o suprafata considerabila nu este deloc amenajata, desi sunt convins ca ar putea primi o infatisare si intrebuintare mult mai artistica.

 

Pe de alta parte ca sa intri la Muzeu, dupa ce treci de urata poarta de la intrare iti trebuie putin noroc ca sa ajungi sa vizitezi operele de arta din patrimoniul national, asta pentru simplul fapt ca marcajele interioare lipsesc cu desavarsire si te cam pierzi intre coloanele de la intrare.

 

Este regretabil ca pentru o astfel de cladire situata in centrul Clujului si care apartine romanilor nu se gasesc solutii pentru a fi pusa cu adevarat in valoare.

 

Nu inteleg de ce Statul Roman daca stie ca va pierde aceasta cladire (deja o parte a fost castigata in instanta de fosti proprietari), nu cauta deja alte solutii ca sa evite situatia cand Muzeul va trebui sa-si mute locatia si din lipsa de spatiu cel mai probabil operele de arta ele vor fi expuse sau cel mai rau depozitate in niste conditii nefavorabile”, afirmă bloggerul Lucian Fanea

 

Cum ar fi daca Clujul castiga titlul de capitala culturala în 2021 si nu va avea un Muzeu de Arta!

 

Muzeul de Artă din Cluj este administrat de Consiliul Județean Cluj, iar reprezentanții acestei instituții afirmă că există o cerere de revendicare pe 2 treimi din imobil. 

 

Cererea de revendicare vizează o parte din palatul Banffy, din Piața Unirii. Suntem în procedură administrativă, în care persoana care revendică imobilul urmează să își prezinte dovezile. Așadar, nu se poate spune că trebuie să plecăm din imobil, toate procedurile urmând să se deruleze pe o perioadă lungă de timp. S-ar putea să nu se ajungă la proces, iar totul să revină la normal.  Muzeul de Artă din Cluj nu are acum o problemă stringentă de sediu”, au declarat reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

 

Revendicarea imobilului este făcută de Paraschiva Roșca, unul dintre urmașii familiei Banffy. 

Comentarii Facebook