Impanatul Boului de la Batin, o traditie straveche care aduna zeci de turisti langa Dej VIDEO si FOTO


Traditia "Impanatului Boului" este respectata cu sfintenie in fiecare an de satenii din localitatea Batin, situata langa Dej. In ziua de Rusalii, boii sunt "impanati" si plimbati prin sat.

Unul dintre boi a avut pe cap o cununa impletita din flori de camp si a trebuit sa fie prins de o fata aleasa de batranii satului. Tanara a avut sarcina de a plimba boul de coarne, pentru a arata ca este vrednica sa se marite.

"Boul se impaneaza in capul satului de femeile mai batrane care stiu cum se realizeaza si cununa. Pe capul primul bou se pune cununa care este compusa din flori de camp, iar apoi vine alaiul care se opreste in centrul satului. Acolo se face un cerc mare din oameni si fata care prinde boul la anul se va marita", a spus Alin Rotar, organizatorul evenimentului din Batin.

Cei doi boi au fost purtati prin tot satul de un alai de cantareti, iar in centrul localitatii a avut loc punctul culminant al evenimentului. Pe drum, alaiul a fost oprit de mai multe ori de sateni care i-au "omenit" pe cantareti cu un pahar de tuica si prajituri.

Odata ajunsi in centrul satului, oamenii s-au asezat in cerc, pe care fata care spera sa fie urmatoarea din sat care se marita il inconjoara de 3 ori, cu boul de coarne. Acesta este testul pe care il urmeaza in fiecare an fetele care vor sa se marite.

Sarbatoarea se incheie cu "jocul romanesc", un dans traditional in care se prinde tot satul, si care este deschis de fata care a trecut testul.

 

Vezi si...

Cluj: De Rusalii, mii de credinciosi au participat la o procesiune religioasa prin centrul orasului VIDEO si FOTO

Comentarii Facebook