Cluj: Tânăr nevăzător dat afară din KFC, din Piața Unirii, pentru că era cu câinele / UPDATE

 

UPDATE

 

Ne dorim să menționăm faptul că situația semnalată de martorul din restaurant a fost remediată pe loc. În urma constatării faptului că persoana în cauză prezenta o dizabilitate fizică și câinele era ghid însoțitor, managerul de restaurant KFC Cluj Centru a intervenit și a permis accesul băiatului în restaurant pentru a comanda și a consuma produsele în locație, beneficiind astfel de toate serviciile KFC. Menționăm faptul că restaurantele KFC oferă servicii de calitate tuturor clienților care vin în restaurante și personalul este instruit pentru buna desfășurare a acestora. Vă mulțumim”, mai spus oficialii. 

 

Aceștia spun că martorul care a sesizat cazul nu a asistat până la finalizarea cazului și că managerul a revenit asupra deciziei inițiale. 

 

-------------------- 

După cazul de la Panemar, unde un nevăzător însoțit de un câine nu a fost lăsat să intre deși legea îi permite acest lucru, acum totul s-ar fi repetat la KFC Cluj, în Piața Unirii.

 

As vrea sa va zic ca azi (duminică, 9 septembrie) am fost martora unui eveniment foarte neplacut, un tânăr a fost dată afară din  KFC-ul de pe strada Iuliu Maniu deoarece, nevăzător fiind, a intrat cu câinele însoțitor sa isi cumpere de mancare, iar doi angajati impreuna cu managera l-au poftit imediat afară, pe motiv că nu are voie cu câinele in restaurant”, ne-a relatat Andra Ana, martor la incident.

 

Drepturile persoanelor care se deplasează cu câinele ghid

 

Articolul 9 al Convenţiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, adoptată la New York de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, întrunită la data de 13 decembrie 2006, obligă statele participante să asigure persoanelor cu dizabilităţi accesul la mediul fizic, circulaţie, respectiv alte posibilităţi şi servicii care le stau la dispoziţie, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural. Implementarea acestei convenţii, printre altele înseamnă şi obligaţia statelor de a asigura posibilităţile de folosire a câinelui ghid pentru nevăzători.

 

În România legislaţia naţională este în conformitate cu convenţia ONU. Legea nr. 448/2006, republicată în anul 2008, reglementează protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, iar articolul 64 al acestei legi asigură egalitatea de şanse a persoanelor care se deplasează cu ajutorul câinelui ghid pentru nevăzători: (5) Câinele ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice şi în mijloacele de transport”, precizează reprezentanții Angel dog.

 

În alte țări, pentru cazuri similare s-au făcut anchete, legislația fiind extrem de fermă.

Comentarii Facebook