Profesorul Gheorghe Burnei audiat! Brunei e acuzat că a nenorocit viața unor copii cu operații neautorizate

 

Profesorul Gheorghe Brunei este vizat de o anchetă a procurorilor, care fac percheziții la locuința acestuia și la Spitalul Marie Curie din București.

 

Sursle judiciare spun că profosorul Brunei a primit mită sau a cerut bani de la 16 pacienți pe care i-a operat. Și mai grav este că ar fi cercetat pentru că a făcut operații neutorizate. 

 

Anchetatorii fac percheziţii la mai multe imobile ale chirurgului şi la biroul său de la Spitalul Marie Curie, anunță Mediafax.

 

Brunei urmează să fie dus la audieri.

 

Casa Jurnalistului a publicat vineri o anchetă amănunțită despre operațiile experimentale pe care le-a făcut Gheorghe Burnei, cel puțin pe 20 de copii. Cazul prezentat pe larg o are în prim plan pe Amira, o tânără ajunsă acum la 19 ani și care nu va mai merge niciodată. Amira a fost operată la un an de Brunei, considerat cel mai renumit ortoped român, iar de-a lungul anilor a suferit 11 intervenții chirugicale, cu toate că, inițial, a fost dusă la spital cu o luxație congenitală.

 

Operația trebuia să fie una simplă, dar Brunei a optat pentru o intervenție chirurgicală neomologată în România. ”Operația pentru luxație congenitală de șold e una simplă — trebuie doar să-i potrivească osul la loc și să-i pună piciorul în ghips. Ca să fie totuși sigură că iese bine, mama Amirei nu s-a dus pur și simplu la orice doctor. Știa pe cineva care știa un chirurg de la Marie Curie „care ne-a zis așa:

 

„Am găsit un doctor care e cel mai bun din România”.

 

”Cel mai bun doctor din România” era Gheorghe Burnei, inventator și pionier în medicină, prodecan la universitate, șef în comisii de malpraxis, erou al televiziunilor și al ziarelor, „un sfânt ajuns pe Pământ”.

 

Articolele despre doctor intră deseori la secțiunea „Spiritualitate”. Este prezentat ca unul dintre geniile care au refuzat să plece în străinătate pe bani mulți și au rămas în România ca să ne salveze.

 

Ciopîrțite, stîrpite sînt două cuvinte pe care Emilia Iliescu, mama Amirei, le folosește foarte des. ”Oasele ei au fost ciopîrțite.”

 

Doctorul nu a făcut operația recomandată, ci o inovație: i-a crăpat fetiței bazinul în două și i-a pus un implant din ceramică.

 

Implantul ”nu există în cărțile de ortopedie”, îmi spune revoltat un medic ortoped dintr-un mare spital din București. E unul dintre doctorii la care vin pacienții fugiți de la Burnei. M-a primit în cabinetul lui abia după cîteva luni bune de mesaje și telefoane.  Vorbește calm și îmi explică lucrurile ca unui copil care e-n pericol să nu înțeleagă lecția.

 

„Scrieți așa: A fost un experiment!”

 

Biovitroceramica (BVC) este o componentă de ceramică și sticlă, folosită frecvent de stomatologi. În ortopedie, poate înlocui o gaură dintr-un os. Dar Amira nu avea nici o gaură în șold care să trebuiască umplută.

 

Domnul profesor Burnei ne-a spus într-un interviu telefonic: „Acest implant BVC este un implant autorizat de Ministerul Sănătății în urma unor experiențe făcute de domnul profesor Antonescu”.

 

Dar profesorul Dinu Antonescu ne spune, în alt interviu telefonic, altceva: „Nu am folosit niciodată biovitroceramica la luxația de șold. Eu am folosit doar pentru tumori, ca să umplu cavități osoase restante. Înainte de a le folosi, am făcut studii pe animale, au fost și publicate.”

 

“Nu ai voie să încerci pe pacient pînă n-ai încercat pe animale. Trebuie să fii sigur că nu e toxic, că se integrează. Ceramica asta făcută de inginerul Negreanu nu se absorbea.”

 

(...)

 

În toamna lui 2014, la 16 ani după ce a început coșmarul, Emilia a îndrăznit să facă ceva care e trecut în lege ca un drept al pacientului: a cerut a doua opinie.

 

„Ne-a recomandat cineva să ne ducem la un profesor, ortoped de adulți. Chiar stăteam pe hol acolo, Să vezi, zic, ce-o să se minuneze ce-a făcut Burnei.” Când colo, îi spune Doamnă, eu nu mai am cu ce să vă ajut. Nu ați știut la cine să mergeți! Păi cum nu am știut la cine să merg, nu este dat la televiziune că e cel mai bun din toată țara, din toată Europa?”

 

„Ăsta o fi nebun sau are ceva cu săracul Burnei”, s-a gândit Emilia și s-a dus a doua zi la un ortoped de la Spitalul Militar Central, care i-a dat aceeași veste sumbră: „Practic, fixatorul a fost capacul. Nici măcar o șansă, una singură, nu i-a mai lăsat la copilul ăsta!”

 

A treia, a patra, a cincea opinie confirmau scenariul: prima operație a fost un experiment, a doua a fost inutilă, iar restul au fost încercări neglijente de a drege dezastrul.

 

„Cum ați putut, dom’le, s-o duceți la Burnei?”, a întrebat-o un șef de secție de la alt mare spital din București. „Că noi cînd îl vedem p-ăsta ne terminăm de rîs!”

 

Altul le-a primit în cabinet, a consultat-o pe Amira și le-a zis: Știm tehnica Burnei. „Adică, deși știți, nici unul dintre voi nu faceți nimic, pentru că nu vă pasă de populația țării voastre”, oftează Emilia. „Dacă ar fi fost copilul vostru, probabil ați fi făcut ceva. Dar vouă nu vă pasă! Asta este.”

 

Ultima urmă de vrajă a sfântului Burnei s-a risipit când Emilia a ajuns la clinica Rizzoli din Italia, cu ajutorul unei fundații, iar medicul de acolo a confirmat: „A zis că am fost un experiment”, scriu cei de la Casa Jurnalistului.

 

 

Foto: Ultima intervenție. Brunei i-a făcut Amirei 14 găuri mari în picior

Comentarii Facebook