”Război” în Dezmir între băștinași și ”vinuturi”. Localnică: Sunteți sclifosiți cu pretenții de Monaco - VIDEO


După Florești, Dezmirul începe să aibă discuții aprinse între localnicii vechi și ”vinituri”. Sunt sute de case noi au fost ridicate în ultimii ani, iar comunitatea începe să se sedimenteze.

Pe un grup al satului, a izbucnit o discuție aprinsă de la fumul făcut de cei care își dau foc la resturile vegetale, în special vechii locuitori ai satului, care obișnuiesc să facă asta de când e satul.

Pentru că au fost amenințați cu Garda de Mediu, bătrânii satului au reacționat pe grupul ”Comunitate Dezmir”, fiind declanșat tradiționalul război localnici versus ”vinuturi”.

Dezmirul există de sute de ani, cu cultură şi obiceiuri înrădăcinate în timp. A avea câine, pisică, a creşte păsări sau a cultiva pământul este ceva normal pentru dezmireni. Cine doreşte să intre în colectivitate, e bine primit. Dar a te plânge apoi că latră câinii, miaună pisicile, vine fum de la vecinul care arde frunzele o zi pe an, mi se pare o meschinărie. Apropo, la începutul iernii, soarecii se retrag de pe câmp, spre casele oamenilor. Poate cei nou veniți, găsesc o rezolvare şi la asta”, a scris un localnic, iritat de faptul că cei noi veniți în localitate reclamă mirosul de fum și zgomotele făcute de animale.

În Dezmir s-au mutat sute de familii, fiind probabil zona cu cele mai multe case construite în ultimii ani (la luptă cu Floreștiul).

Faptul că există de sute de ani nu îi dă nimănui dreptul să încalce legea. Fie el „băștinaș”, fie „vinitură”.

Câinii cu stăpân nu au voie liberi pe domeniul public. Arderea deșeurilor, fie și vegetale se pedepsește prin lege. Aruncarea gunoaielor în zone neamenajate la fel se pedepsește.

Recomand cu drag tuturor care constată nereguli, să le adreseze în scris către primărie.

Cu toții suntem plătitori de impozite și avem drepturi, dar vin la pachet și cu obligații”, a replicat unul dintre noii locatari ai comunei.

Localnicii au dat apoi năvală cu replici mai acide, dar au primit și răspunsuri. 

Acum...” e interzis prin lege ce s-a făcut de sute de ani. Unii mai luminați ca noi chiar au decis să ofere cu titlu gratuit recipiente de compost. Zona s-a urbanizat foarte mult. Trebuie să ne mai și civilizăm cu această ocazie. Se va urbaniza în continuare”.

Are rost să zic că tare s-au bucurat băștinașii când au luat câteva mii de euro sau mai mult pe terenuri, dar acum se supără că vin „viniturile” peste ei?”.

Dar eu nu am vândut dragă... și dacă aș vinde aș vinde unor oameni cumsecade, nu unor sclifosiți cu pretenții de Monaco”.

Așa vă trebuie dacă v-ați făcut case pe 3 ari (300 de mp) de teren.... Pun pariu că la bloc aveați curtea mai mare.....”.

------------------------

UPDATE

Lucrurile ar a reveni la normal, iar oamenii din Dezmir au ales calea dialogului. ”Dragi consateni, ma adresez atat "bastinasilor" cat si "viniturilor". Pentru ca vreau sa incheiem disputa frunzelor si crengilor arse intr-un mod pasnic vreau sa vin cu o idee. Cum ar fi sa semnam cu totii o cerere adresata primariei Apahida pentru ridicarea lor? Cred ca daca semnam intr-un numar mare, putem rezolva ceva. În felul asta, nu ar mai fi nimic de aprins, iar nimeni nu o sa mai fie deranjat de fum. Hai sa nu ne mai certam aiurea dintr-un motiv care pana la urma e nesemnificativ.. astept pareri, sau alte solutii din parte voastra. Si va rog sa nu mai adaugati comentarii rautacioase”, a transmis un localnic pe grupul de Facebook al satului.

Comentarii Facebook