Mașinile de Poliție din Cluj, inscripţionate şi în ungurește! IJP Cluj a primit o amendă

 

Inspectoratul de Poliţie al Județului (IPJ) Cluj a fost sancționat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru că nu a inscripționat mașinile de poliție și în ungurește în comuna Săvădisla.

 

Numele ”Poliție” ar fi trebuit să apară și în maghiară, adică Rendorseg, atât pe clădiri, dar și pe mașinile de patrulare din Săvădisla.

 

Reclamația la CNCD a fost depusă de European Comitee Human Rights Hungarian Central Europe, ONG care a motivat că cetăţenii români de naţioalitate maghiară din Săvădisla sunt discriminaţi.

 

Pe clădirea Poliţiei, situată în centrul comunei Săvădisla, nu apare nici o informaţie în limba maghiară, nici pe clădire, nici pe afişierele cu informaţii de interes public, iar în acest fel populaţia maghiară poate avea îndoieli în privinţa statului său de egalitate”, precizează ONG -ul care luptă pentru drepturile minorității maghiare.

 

Plăcuţele unilingve şi/sau informaţiile comunicate într-o singură limbă, insuflă multora sentimentul de inferioritate, nu încurajează în cetăţeni sentimentul de egalitate”, au mai precizat reprezentanții European Comitee Human Rights Hungarian Central Europe.

 

CNCD a sancționat IPJ Cluj cu avertisment pentru că nu a scris Poliţia/Rendorseg pe mașini și pe sediul de Poliție și pentru că nu a publicat anunțurile de interes public și în limba maghiară în comuna Săvădisla, limbă vorbită de majoritatea locuitorilor localității.

 

Din câte ştiu eu, Statul Român este un naţional, în care limba oficială este limba română. În ţară nu am auzit ca niciunde ca denumirea Poliţiei să fie tradusă în altă limbă”, a declarat chestorul Ioan Păcurar, şeful IPJ Cluj.

 

Decizia CNCD a fost atacată și desfiinţată de Curtea de Apel Cluj, judecătorii apreciind că IPJ Cluj nu putut să se apere în acest caz, deoarece instituția nu a fost informată despre cercetarea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

 

Foto: Trucaj

Comentarii Facebook