Cristi Puiu oferă explicații după ce a refuzat să poarte mască de la TIFF. L-a IRITAT că au insistat să își pună mască


Regizorul Cristi Puiu a stârnit un val de discuții după ce a refuzat să poarte mască la TIFF, deși era o condiție principală pentru ca Festivalul să poată funcționa, iar acum face unele lămuriri.

Regizorul spune că voia să intre pe scenă fără mască, dar să nu spună mare lucru. 

Eram foarte supărat când am început să vorbesc la Cluj, ne-au ţinut jumătate de oră până să intrăm. Au fost mai mulţi factori: masca, frigul, tânțarii (…) Ştiţi ce mă deranjează la toată povestea asta? Frica din ochii omului!.

Acelaşi om care m-a oprit la intrare a mai spus o dată. Ăla a fost declanşatorul. Eu iniţial voiam să zic doar vizionare plăcută şi că îmi pare rău că trebuie spectatorii să poarte masca, atât. Că durează 200 de minute. Eu am ales să văd filmul singur, confortabil. Scaunele alea în aer liber, mască, frig, ţânţari, complicat.

M-am gândit că poate tonul, că am avut un ton mai angajat. M-am gândit apoi că poate felul în care am încheiat. Cred că sunt lucruri mai periculoase şi mai grave decât pandemia, de exemplu dictatura. Apoi m-am gândit că poate trimiterea la Revoluţie. Eu veneam dintr-o întâlnire. Într-una din discuţii am adus vorba de Revoluție, pentru că guvernanţii se grăbesc să îi califice pe oameni uşor, să le pună etichete deranjante, şi oamenii devin uşor indisciplinați, din punctul lor de vedere. Din amintirile mele legate de Revoluţie, mulţi care au murit acolo erau consideraţi indisciplinaţi şi de regimul de atunci. Poate că unii sunt indisciplinaţi, dar poate au motive bune. După nu am mai înţeles foarte bine. Multe ziare online spuneau: Cristi Puiu, discurs anti-mască. Mi s-a părut şi mai grav. Ar fi logic un discurs şi pro-mască. Există careva care ţine un discurs pro-mască, fără să ţină seama de context? Se poate să se întâmple ca masca să fie necesară uneori, dar un fel de declaraţie de dragoste făcută măştii, ce înseamna asta?”, a spus regizorul, la o emisiune cu Marius Tucă.

Regizorul a mărturisit că nici nu a mai stat la proiecția filmului său.

Vezi AICI ce a spus regizorul pe scenă.

Comentarii Facebook