Cluj: Studenții de la Universitatea Tehnică, revoltați pentru că s-a decis continuarea FIZICĂ a seminariilor și laboratoarelor


Senatul Universității Tehnice din Cluj-Napoca a decis la ședința de joi, 28 octombrie, că ”activitățile de tip laborator, seminar, proiect se vor desfășura în continuare onsite, iar activitățile de tip cursuri se vor desfășura online. Situația va fi reanalizată la următoarea ședință de senat”, a precizat Organizația Studenților din Universitatea Tehnică (OSUT) din Cluj-Napoca.

Postarea făcută de OSUT a dus la un val de comentarii din partea studenților. Prima postare a fost ștearsă pentru că celor de la Organizația Studenților nu le-ar fi convenit cele spuse, au acuzat studenții. 

Sunt student la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Universitatea continuă activitatea fizic in ciuda numărului mare de infectari zilnice. La laboratoare de 12-15 persoane, suntem 22 de persoane. Nu se asigura nici măcar o distanțare socială. Ne temem pentru sănătatea noastră și a celor din jur. Chiar dacă au fost 2 cazuri pozitive în grupa mea, nu s-au luat măsuri, a trebuit să venim fizic. Universitatea nu tine cont de siguranță sănătății noastre și a celor din jur”, ne-a spus un student.

Redăm mai jos câteva dintre comentariile lăsate de studenți: 

E bine măcar ca sunteți primii la inchisul Universității, dar când o fost vorba de Untold nu am văzut pe nimeni protestând sau nu am văzut pe nimeni strigand “închideți cluburile si terasele”. Acolo poate are Covid ul interdictie și nu știu eu. Ca la zeci de mii de oameni care stau fara masca bot in bot respectiv sute pt cluburi, nu se ia si fix in universitate unde suntem 20 la un lab acolo e mare focar. Sa fim serioși”.

”Problema e ca degeaba tu respecți regulile, dar nu am încredere ca toți aia 20 din laborator cu mine le respecta și ei. Și unii dintre studenți merg acasă în weekend, pot da părinților. (Ok, sa spunem ca nu mai merg acasă ca e situația cum e și rămân la Cluj). Ce faci cu studenții care nu se pot vaccina din motive medicale (și există și cazurile astea). Degeaba mă protejez eu, dacă cei din jurul meu nu o fac”.

Ce frumos ca prima postare a fost ștearsă din cauza reacțiilor opuse hotărârii senatului! Daca asta e atitudinea OSUT fata de studenți, ce așteptări sa mai si avem de la conducerea UTCN?”.

Daca tot e asa sigur sa mergem fizic de ce nu se posteaza situatia lunara cu studentii care s-au imbolnavit? Sa fim informati macar…”.

”Pentru toți cei care spun ca vor sa meargă la facultate măcar fiți sincer și spuneți ca vreți sa ramaneti în Cluj nu sa mergeți acasă să stati cu părinții. Majoritatea (nu spun ca toți) nu va dați niciun interes pentru facultate și mergeți la laboratoare ca să stați pe telefoane. Îi respect pe cei care chiar își dau interesul când sunt acolo, dar să fim sinceri sunt maxim 20%. Având în vedere condițiile, ar trebui să ne gândim la toți din jur și să prevenim infectarea. Știu că o să îmi iau hate pentru comentariul asta, dar trebuia să o spună cineva. Nu sunt profi chiar așa buni în UTCN ca să poți să spui că onsite explică mai mult decat online, dacă își dădeau puțin interesul să facă învațământul online mai eficient era altceva. Puteți să vă gândiți și la asta decât să vă plângeți că nu mergeți la facultate”.

Conducerea UTCN a declarat că 81% dintre cadrele didactice sunt vaccinate și circa 75% dintre personalul nedidactic este imunizat. De asemenea, a mai precizat că s-au făcut eforturi financiare pentru a fi închiriate spații suplimentare unde să poată fi desfășurată activitatea.

Cursurile sunt online, dar laboratoarele trebuie să se deruleze cu prezență fizică dearece meseria de inginer se învață făcând practică.

UTCN are 14 cadre didatice cu COVID-19, iar alte 16 ieșite din carantină, după ce au avut boala. Personalul nedidactic depistat pozitiv este mult mai redus. Sunt numai 4 angajați în carantină, iar alți 2 au trecut de cele 14 zile în care trebuie să stea în izolare.

În căminele UTCN din Cluj-Napoca și Baia Mare sunt 16 cazuri de COVID, studenții fiind în izolare, din 5000 de oameni cazați.

 

249875390_1678805632314442_8832417869845846188_n.jpg

Comentarii Facebook