Sambata 29 Februarie

Alpinistul clujean Radu Albu, acuzat că folosește ilegal numele lui Zsolt Torok, considerat cel mai bun alpinist român


Alpinistul clujean Radu Albu este acuzat de familia lui Zsolt Torok, mor în luna august a acestui an, pentru a se promova pe el.

Minerva Vincze,  mama copilului lui Torok şi prima lui soţie, a postat un mesaj dur pe Facebook. 

Având în vedere faptul că se insistă în asocierea imaginii lui Zsolt Torok cu o anumită acțiune așa zisă în memoria lui, se pare că e nevoie să facem următoarele precizări:

* În legătură cu această asociere nu s-a cerut acordul niciunuia dintre membrii familiei lui Zsolt Torok, familie compusă din fiul lui, David Torok - reprezentat prin mama lui, Minerva Vincze; soția, Laura Torok și mama, Ileana Torok.

* Echipa pentru Expediția NUPTSE 2019 era formată din Zsolt Torok și Romeo Popa. Atât. Într-adevăr, acest individ l-a contactat pe Zsolt în legătură cu această expediție, însă a fost REFUZAT. Acest lucru e confirmat de familie și de mai mulți prieteni și alpiniști din anturajul lui Zsolt.

Ne pare rău și suntem profund indignați de faptul că e nevoie să facem astfel de precizări în legătură cu Zsolt.

Apreciem și recunoaștem intenția bună și integră, făcută în spiritul susținut și de Zsolt, cel de bun simț și “fair play”. Iar această acțiunea a lui Radu Albu nu e făcută în acest spirit.

Este legal, normal și firesc, ca pentru orice acțiune care implică imaginea și numele lui Zsolt Torok, să se ceară acordul scris al familiei, moștenitorii numelui lui Zsolt Torok. Sperăm ca pe viitor să se evite astfel de confuzii și asocieri”, a scris Minerva Vincze.

În luna octombrie, Radu Albu anunța că a reușit, o ascensiune solitară, fără oxigen suplimentar sau ajutorul sherpasilor nepalezi, pe muntele Ama Dablam (6856m) din Himalaya numit de către revista National Geographic “Cel mai frumos munte al lumii”.

Această ascensiune solitară este dedicată de Radu Albu memoriei prietenului său, faimosul alpinist român Zsolt Torok, care a decedat pe 14 august în urma unei căderi de mai bine de 20 de metri sub vârful Negoiu din Munţii Făgăraşi. Radu Albu, împreună cu Zsolt Torok şi un alt alpinist român urmau să călătorească împreună în Nepal la sfârşitul lunii septembrie pentru o expediţie în care îşi doreau să urce pe o rută nouă, faţa de sud vest a muntelui Nuptse 7.861m, situat în vecinătatea imediată a muntelui Everest.

Din cauza morţii lui Zsolt Torok, această expediţie a fost anulată, iar alpinistul Radu Albu a decis să urce renumitul munte Himalayan Ama Dablam singur, fără a folosi oxigen suplimentar, sau ajutorul sherpasilor nepalezi. Radu Albu a dus cu el pe vârful muntelui Ama Dablam 6.856m un steag cu fotografia prietenului său Zsolt Torok, care va fi arborat acolo pentru totdeauna”, arăta alpinistul într-un comunicat de presă.

Fosta soție a lui Zsolt Torok susține acum că Albu a mințit când a spus că el urma să facă parte din echipa de ascensiune pe renumitul munte Himalayan Ama Dablam și că acesta nu a fost acceptat în echipă: ”Acest individ l-a contactat pe Zsolt în legătură cu această expediție, însă a fost REFUZAT. Acest lucru e confirmat de familie și de mai mulți prieteni și alpiniști din anturajul lui Zsolt”.

Comentarii Facebook