Alertă alimentară: Muștar cu până la șase E-uri și doar 10% boabe de muștar în compoziție. 88% din produse au E-uri în compoziție


Alertă InfoCons! Au fost găsite produse de muștar cu până la 6 E-uri, cu doar 10% boabe de muștar și până la 6.5 grame de sare.

InfoCons (Protecția Consumatorului) a realizat un studiu pe baza produselor tip muștar ce se regăsesc pe piața din România.  Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoarele:

Boabe de muștar, doar 10% din compoziție

Din punct de vedere al ingredientului principal ( boabe de muștar / semințe de muștar sau făină de muștar) din compoziție: 

Boabe de muștar/semințe de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 55% din compoziție. Dintre acestea:

  •  0,01 % au 55% boabe de muștar;
  • 0,01% au 50% boabe de muștar;
  •  0,01% au 46% boabe de muștar;
  • 0,05% au 10% boabe de muștar.

Faină de muștar într-o proporție cuprinsă între 10 și 20% din compoziție. Dintre acestea:

  • 0,27% au 20% făină de muștar;
  • 0,01% au 10% făină de muștar.

88% din produse au E-uri în compoziție

Din punct de vedere al menționării provenienței ingredientului principal: 37% nu menționează proveniența ingredientului principal. Iar din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în mustar: 88% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).

Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 6 :

  • 1% din produse au în compoziție 6 E-uri;
  • 9% din produse au în compoziție 4 E-uri;
  • 20% din produse au în compoziție 3 E-uri;
  • 31% din produse au în compoziție 2 E-uri ;
  • 27% din produse au în compoziție 1 aditiv;
  • 12% din produse nu au în compoziție E-uri.

Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în muștar situația se prezintă astfel:

  • 59.09% dintre produsele studiate au avut în componență caroteni/ beta-caroten (E160a);
  • 32.95% dintre produsele studiate au avut în componență guma xantan (E415);
  • 23.86% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
  • 23.86% dintre produsele studiate au avut în componență riboflavina (E101).

Informații nutriționale regăsite în muștar

Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.

  • Valoarea energetică este cuprinsa între 23 kcal și 290 kcal .
  • Cantitatea de grăsimi variază între 2.52g și 27g .
  • Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0g și 2.7g .  2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție acizi grași saturați .
  • Cantitatea de proteină se situează între 1.7g și 7.5g pentru produsele studiate .
  • Cantitatea de glucide se situează între 2.1g și 36g .

Din punct de vedere al cantității de sare și zaharuri:

  • Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0.9g și 34g .
  • Cantitatea de sare este cuprinsă între 0.82g și 6.5g

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi. Aromele regăsite în muștar precum miere, hrean, mărar etc. se regăsesc într-o proporție cuprinsă între 0.1% și 15%.

Comentarii Facebook