Luni 14 Octombrie

Liviu Alexa, proiect de primar pentru Cluj-Napoca: Zoo Parc pentru copiii nostri, pentru un Cluj cu adevarat turistic (P)

 

Liviu Alexa, 36 de ani, candideaza anul viitor pentru functia de primar din partea miscarii Noul Cluj. Cu 8 luni inainte de scrutin, Alexa a decis sa isi prezinte proiectele in fata clujenilor, un gest fara precedent in ultimii 26 de ani la Cluj. Ramane ca cetatenii cu drept de vot din Cluj-Napoca sa decida daca proiectele lui Liviu Alexa sunt necesare si daca Noul Cluj are nevoie imediata de ele.

Cluj-Napoca este un oras care sta foarte rau la capitolul facilitati destinate copiilor. Avem niste parcuri de joaca meschine, pe stil comunist, avem zone de plimbare putine si niciun parc tematic. Pentru multi dintre copiii Clujului, locurile de joaca din mall si petrecerile aniversare ale colegilor de gradinita sunt singura bucurie de weekend.

Proiectul meu de cetatean isi propune sa priveasca mai atent spre generatia actuala de copii, care are nevoie de o abordare moderna si occidentala.

Am lansat de curand conceptul Noul Cluj, un proiect de candidat la Primaria Cluj-Napoca, in care imi propun sa va supun atentiei spre analiza si dezbatere ideile mele, dar si solutiile pe care le am pentru rezolvarea problemelor orasului.

Copiii nostri au nevoie de aer liber si de proiecte educationale care sa insemne cu adevarat ceva. Destul stau in fata monitoarelor, televizoarelor sau tabletelor!Clujul merita un Zoo ParcDe ani de zile, primaria Clujului ignora rezolvarea unei probleme importante pentru Cluj-Napoca, investitia intr-o gradina zoologica, asa cum ar merita un oras de calibrul nostru. Primarul Emil Boc baga zeci de milioane in asfalt, intr-un asfalt care crapa, in strazi care se umplu apoi de gropi, si nu are nicio deschidere pentru generatia care ne va calca pe urme.

Am eu solutia perfecta prin care Clujul poate avea mai mult decat o gradina zoologica, un Zoo Parc. Propunerea mea de cetatean este ca Primaria si Consiliul Local sa devina actionari prin intermediul unui parteneriat public privat intr-un proiect minunat facut de niste oameni inimosi, la Salicea. Daca voi ajunge consilier local independent, voi propune administratiei locale ca municipiul sa intre actionar in Zoo-Parcul “Moara de Vant”.

Impreuna, Primaria Cluj si inimosii proprietari ai Zoo Parcului de la Salicea pot sa duca acest proiect la alt nivel.

De ce e important un Zoo Parc pentru educatia copiilor nostri?- prin gama larga de animale, asigura copiilor o educatie practica, pe langa teoria de la scoala- Zoo Parcul din Salicea pune accent mare pe contactul copiilor cu animalul. Programele de hranire a animalelor de catre copii au un succes extraordinar. Nu toti parintii isi permit sa creasca animale in apartament, asa ca acest Zoo Parc constituie o solutie perfecta pentru imbogatirea experientei de viata a copiilor.- copiii aflati in contact constant cu animalele sunt mai sociabili, mai increzatori in sine, mai lipsiti de temeri. Animalele asigura un suport emotional deosebit.- interactiunea cu animalele reprezinta o metoda eficienta de redirectare a atentiei dinspre sine spre exterior. Copiii vor deveni mai putin egoisti cand se vor raporta la actiunile si emotiile animalului.- avand grija in mod direct de animale, hranindu-le, observandu-le in mediul lor, dar fara plase si garduri, copiii vor deprinde mai repede si mai solid abilitatile de ingrijire a propriei persoane, dar si a stimularii responsabilitatii fata de cei din jurDe ce trebuie facuta asocierea?- Cluj-Napoca nu are alta optiune in urmatorii 5 ani pentru a identifica un teren pentru o gradina zoologica- daca Primaria ar gandi sa faca o asemenea investitie de la 0 ar costa milioane si mult timp pentru implementare (autorizatiile de mediu se dau foarte greu)- daca Primaria ar vrea sa faca un Zoo Parc ar concura deja o investitie privata existenta si ar fi o abordare gresita: acei oameni s-au validat deja prin succesul pe care il au ca antreprenori ai unei afaceri reusite- actualii proprietari ai Zoo Parcului de la Salicea nu au forta necesara sa se dezvolte puternic, ci doar in limita profitului si pe baza investitiilor planificate. Avand partener si asociat Primaria Cluj-Napoca, Zoo Parcul ar putea, cu banii care s-ar aloca anual de la buget, sa isi dezvolte facilitatile oferite, dar si sa imbunatateasca anual parcul de animale prin aducerea de exemplare din rase noi (zebre, camile, girafe, rinoceri)- Profiturile rezultate se impart in functie de ponderea de actiuni pe care Primaria decide sa o achizitioneze. Dar un lucru e clar: Primaria poate face si ea profit din aceasta asociere, lucru deloc neglijabil.- Impactul social al unei asemenea investitii este pentru municipalitate unul imens. Sunt peste 100 de mii de copii prescolari si elevi care, daca intra Primaria actionar, vor putea efectua vizite trimestriale cu scoala sau gradinita, beneficiind de tarife reduse.- Impactul turistic este si el insemnat. Pentru orice turist strain, un Zoo Parc inclus pe harta turistica a orasului inseamna un punct “must see”. Turismul clujean e si asa la pamant. Cu un Zoo Parc inclus in oferta orasului, perceptia si rezultatele se imbunatatesc considerabil.

 
Cat costa o intrare a Primariei in actionariatTotul se negociaza. Primaria Cluj-Napoca trebuie sa invete sa se comporte antreprenorial. Astazi este doar o primarie ce cheltuie 250 de milioane de euro pe an.

Trebuie sa incepem sa si producem bani ca oras. Iar asta e un exemplu excelent despre cum ar trebui sa priveasca pe viitor Primaria oportunitatile de business.Un lucru important pentru ca dumneavoastra sa priviti cu alti ochi propunerea mea este urmatorul anunt pe care il fac:

Proprietarii sunt de acord sa se aseze la masa negocierilor. Am discutat cu ei si am obtinut aprobarea lor de a comunica public ca Primaria ar fi un partener binevenit in aceasta asociere.

Auditul va stabili care este valoarea companiei si potentialul ei de business. Dar suma care s-ar plati pentru intrarea in actionariat poate fi conditionata de cheltuirea ei ca aport la capitalul social si folosita pentru dezvoltarea facilitatilor existente.

Pe baza unui proiect de business nou, Primaria poate sa decida alocarea din buget a unei sume anuale pentru investitii. Pentru acest Zoo Parc, 200 000 de euro anual ar face diferenta. In maxim 5 ani, am putea concura cu brio ca oferta gradina zoologica din Targu-Mures. Nu se poate ca Primaria Cluj-Napoca, a celui mai mare oras din Romania dupa Bucuresti, sa nu aiba un Zoo Parc!Investitia anuala in Zoo Parc - cat “sparge” Primaria pe telefoane mobile si internetExact! Anul trecut, Primaria condusa de Emil Boc a cheltuit 535 000 de lei pe servicii de telefonie mobila, fixa si internet. A cheltuit 180 000 de lei pentru fursecuri, apa si sucuri. A cheltuit 150 000 de lei pentru combustibiil.

Haideti sa bagam bani si in ceva ce produce bani! Sa bagam bani in copiii nostri si in educarea lor!

Zoo Parcul ar costa anual implicarea primariei cu cateva sute de mii de lei amarati care merg oricum pe papaetarie, telefoane sau fursecuri!

Haideti sa ii cheltuim mai cu folos, pe copiii nostri!

Avem peste 100 000 de copii care, invatand sa iubeasca animalele, sa le hraneasca, sa le mangaie, vor creste mai buni la suflet si mai fericiti.


Cine este Liviu Alexa

Este jurnalist şi om de afaceri, dar şi o voce puternică a societăţii civile. Are 36 de ani şi este necăsătorit.

În calitate de om de afaceri, a creat de la zero mai multe business-uri cu priză la publicul larg: printre altele, este proprietarul sălilor de sport Gimmy unde mii de clujeni au grijă de sănătatea lor. În prezent, asigură salarii pentru peste 100 de angajaţi în special tineri.

Ca jurnalist, cu experienţă de peste 17 ani în presă, s-a implicat activ în ultimii zece ani în campanii civice, devenind în ultima vreme o voce influentă în comunitatea clujană. Prin implicarea sa totală, este cel care a convins Banca Transilvania să salveze de la distrugere Policlinica Fără Plată, unde mii de clujeni săraci beneficiază de tratament medical lunar. În 2012, a strâns din donaţii banii necesari achiziţiei unei ambulanţe care astăzi este folosită de Institutul de Oncologie "Ion Chiricuţă".

Este autorul a zeci de anchete jurnalistice despre corupţii Clujului şi a sute de editoriale în care critică vehement defectele clasei politice clujene.

Provine dintr-o familie modestă cu doi părinţi crescuţi la Casa de Copii care i-au insuflat lui Liviu respectul faţă de cei lipsiţi de apărare, curajul de a spune lucrurilor pe nume şi iubirea pentru carte.

Liviu Alexa este un suporter necondiţionat a animalelor implicându-se activ în salvarea câinilor abandonaţi sau supuşi violenţelor.

"Datorez totul Clujului. Dar oraşul meu drag este murdărit de corupţia politicienilor şi nepăsarea autorităţilor. Clujul nu trebuie să se compare cu Craiova, ci cu Viena!"

CURAJOS. EFICIENT. MUNCITOR. PORNIT DE JOS.