Antreprenorul clujean Mihai Curteanu, despre prețuri și milionul de locuitori: Cluj-Napoca ar trebui să fie comparat cu Budapesta sau Viena


Antreprenorul și președintele asociației Metro Urban Cluj, Mihai Curteanu, a vorbit într-un interviu acordat Dispersie.ro despre dezvoltarea Clujului, orașul milionului de locuitori și prețurile imobiliarelor. 

Ideea ”milionului de locuitori” a fost lansată în campania electorală din 2016, de Octavian Buzoianu. Curteanu crede că ideea este perfect fezabilă.

Da, de trei ori da, sunt perfect de acord cu domnul Buzoianu care anticipa această explozie demografică din 2016, iar dânsul fiind om de afaceri a înțeles perfect care este riscul letargiei administrative în astfel de situații și că lipsa de reacție poate crea grave deservicii pe termen lung.

Clujul are un potențial de creștere extraordinar și mă bucură acest lucru cu un singur amendament putem gestiona coerent această creștere?

Principiul este unul oarecum simplu și aici cu permisiunea dumneavoastră aș dori să dau un exemplu simplu. Avem astăzi un SRL, unde acționariatul încearcă printr-o  strategie de business să obțină profit și să își crească micul SRL, ce face cu profitul obținut, îl reinvestește și creează o nouă strategie pentru a crește micul SRL, într-un final micul SRL devine o companie mare un SA… Ei bine ce va face managementul acestui SA, va aplica aceeași strategie pe care o aplicau în cazul micului SRL, evident că nu, pentru că asta ar însemna faliment. La fel și în cazul nostru micul SRL Cluj-Napoca, oraș de provincie, care a devenit SA, și care are neapărată nevoie de strategii de SA nu de o abordare de tip SRL”, a spus Mihai Curteanu, în interviul citat.

Dacă ar fi primar, președintele Metro Urban Cluj ar face în primul rând un ”audit instituțional, un audit uman pe departamente unde la final am avea o imagine clară cu ce și cu cine lucrăm, aș lucra la capitolul performanță astfel încât proiectele necesare dezvoltării pe termen lung ale urbei să poată fi implementate fără echivoc.

Eu aseamănă foarte mult administrarea unei urbe cu administrarea unei companii, unde un board trebuie să producă dividende pentru acționari. Ăn cazul administrației publice locale, ea are un board format din primar și Consiliu Local, care trebuie să producă beneficii pentru cetăţeni, care sunt acționarii de drept prin plata de taxe și impozite. Cu alte cuvinte cred că percepția trebuie total schimbată.

Iar dacă facem o scurtă analiză vom observa că funcționarii publici pe diferite paliere instituționale, care au provenit din privat unde au ocupat funcții de management, au performat.

De ce? Foarte simplu, veneau cu mentalitatea puternic înrădăcinată de a crea profit”.

Curteanu crede că prețurile imobiliarelor crește în Cluj pentru că sunt și condiții de trai. 

Astăzi, Cluj-Napoca este un oraș atractiv care întrunește cele trei elemente principale: sănătate (unități spitalicești de top), educație (universități de top) și mediu de afaceri (performant, care creează locuri de muncă). Aici nu putem să trecem cu vederea dacă vrem să fim drepți și meritul lui Emil Boc.

Aaaa era să uit, cred că în viitorul apropiat Cluj-Napoca ar trebui să fie comparat cu Budapesta sau Viena, dacă avem capacitatea de a dezvolta urbea noastră la acel Next Level.

Acum, dacă trendul de dezvoltare va fi urmat, prețurile vor crește cu mici sincope.

Dacă observăm prețurile imobiliarelor în metropolele europene, sunt într-o continuă ascensiune cu mici sincope. Deci, ca și o mică concluzie, creșterile de prețuri sunt și vor fi o parte componentă a acestui segment din economie”, a completat acesta.

El consideră că numai cererea și oferta dictează regulile pe piață. ”Prețurile sunt reglate după un principiu de piață extrem de simplu: cerere și ofertă. Dacă oferta este una ”umflată” (ca să folosesc termenul uzitat de către dumneavoastră, deși îl consider nepotrivit și total nefericit utilizat), iar cerere nu ar exista, să fiți siguri că oferta ”umflată” s-ar dezumfla imediat.

Că prețurile în raport cu investiția ar putea fi mai mici, asta este clar, dar să nu uităm că un businessman va urmări fără doar și poate să își maximizeze profitul, dacă piață îi permite acest lucru. Cred că explicația este atât de simplă, deși la fel ca și dumneavoastră am putut citi vaste analize sau calcule matematice cu n+ necunoscute.

În ceea ce privește oferta economică pe care o pune astăzi pe masă, Bucureștiul nu cred că este mai ofertant decât Clujul, sincer cunoscând foarte bine mediul de afaceri din ambele zone, cu toate că orașul nostru a avut un handicap de câțiva ani față de București, dar credeți-mă că am recuperat această diferență”, a mai adăugat Mihai Curteanu, președintele Asociației Metro Urban Cluj.

Citiți mai departe AICI tot interviu. 

Comentarii Facebook