Vrei o vacanţă de vară la munte? În Austria găseşti locuri care te lasă fără cuvinte FOTO



De cum ajungi în Austria peisajul îţi taie respiraţia. Alpii, cunoscuţi de toată lumea datorită frumuseţii acestora, îti dezvăluie un peisaj montan greu de uitat. Austria, cunoscută pentru pârtiile de schii unde mii de turişti îşi petrec vacanţa de iarnă, oferă o alternativă la fel de spectaculoasă şi pe timpul verii.

Când am ajuns în regiunea Zell am See/Kaprun, în apropierea Salzburgului, am rămas uimită de frumuseţea locului, de gheţarul al cărui vârf se pierde printre nori şi de lacul care se afla la poalele celor doi munţi din regiune.
Ospilitatea şi bucuria cu care ne-au primit gazdele noastre din hotelul SportsKristall ne-au binedispus după cele 8 ore petrecute în maşină. Fiind o afacere de familie, recepţionerele sunt fetele domnului Votters, care ne-au înmânat cheile camerelor şi cardul Zell Am See/Kaprun, cu care ai acces gratuit în toate locurile partenere. Fiecare ne-am cazat în camere duble, spaţioase, cu o tentă rustică. Vederea de pe balcon a meritat toate orele petrecute pe masină.

În prima zi ne-am dus pe Schmittenhohe. Muntele aflat în Zell Am See îti rezervă o drumeţie plină de obstacole. Dupa ce am urcat cu telegondola, Marina, ghida noastra, ne-a înmânat pliantul cu traseul pe care îl vom parcurge. Am pornit aventura noastra pe un traseu dedicat copiilor, plin de jocuri şi voie bună. "Schmidolins Feuertaufe" este un traseu pentru copii cu vâstele cuprinse între 9-14 ani, dar care dă bătăi de cap chiar şi adulţilor. Scopul acestui traseu este de a găsi piatra dragonului şi de a fi învingător. Noi am încercat căţărarea pe pietre, tiroliana, am urcat într-o căsuţă din copaci şi am găsit calea cea bună într-un labirint.

După ce am terminat traseul, ne-am oprit pe un câmp unde am găsit o familie de români veniţi să îşi petreacă vacanţa de vară în Austria. Coborârea am făcut-o tot cu telegondola, dar pe altă rută, iar priveliştea asupra lacului şi a oraşului ne-a făcut să ne dorim să ţină mai mult drumul.

Gheţarul Kitzsteinhorn l-am descoperit în a doua zi. Un masiv muntos, plin de zăpadă unde încă se schia, ne-a purtat într-o călătorie îngheţată. Am urcat din Kaprun întâi cu telegondola, mai apoi cu teleschiul si am ajuns în vârf cu telecabina. Teleschiul ne-a oferit cea mai frumoasă urcare. Cu picioarele în aer şi cu vântul batându-ţi în faţă urci spre a doua oprire de pe gheţar.

Când am ajuns pe gheţar, la 3029 m, ne-a prins un val de frig. Daca jos erau 30 de grade, sus pe gheţar erau doar 8 grade Celsius. Sus ne-a aşteptat un ranger al locului. Acesta ne-a dus pe platformele construite la zeci de metri în aer liber de unde am putut admira priveliştea asupra celor peste 30 de vârfuri şi a lacului din vale. Austriecii ne-au pregatit încă o surpriză. Ghidaţi de ranger, am trecut printr-un tunel săpat prin gheţar, prin care ajungi în partea cealalată a muntelui. În interiorul tunelului am învăţat despre cristalele ce se găsesc în interiorul acestuia, despre aurul care a fost exploatat şi despre cum se verifică temperatură gheţarului. Ajunşi pe cealaltă parte, am păşit pe aceleaşi platforme construite deasupra gheţarului.

Dupa ce am făcut poze ne-am întors prin tunel şi am intrat la cinema. Da, există cinema la 3000 de metri. Un cinema care prezintă un filmuleţ premiat la Cannes şi realizat în decursul a 3 ani. Filmuleţul durează doar 10 minute după care poţi să mergi la restaurant să ai parte de un prânz copios. Meniul restaurantului aflat la peste 3000m altitudine ne-a oferit un prânz foarte gustos şi un desert pe care era desenat gheţarul şi scris lânga el 3000 ca să nu uităm unde ne aflam.

Coborârea am facut-o cu aceleaşi instalaţii doar că de data asta ne-a dat mai mulţi fiori. Trebuia sa coborâm mai mult de 1500m, iar în anumite locuri coborârea se face aproape vertical. Ajunşi la punctul nostru de ponire, am plecat înapoi la hotel să ne recuperăm energiile pentru o nouă zi de descoperiri.  

Material realizat cu sprijinul Austria Incoming
Nagy Reka 

Comentarii Facebook