Dr. Daniel Metz, profesor UBB Cluj: Viitorul României nu este agricultura / Fără salarii, nu le poți cere tinerilor să fie patrioți!


Dr. Daniel Metz, lector universitar la FSEGA (UBB Cluj), crede că viitorul României nu este agricultura, ci IT -ul, industria Informatică.   

Daniel Metz: 270.000 de români trăiesc din IT. Industria aduce 13 miliarde de euro în PIB

Industria de software și servicii IT din România dă de mâncare unui număr de  270.000 de oameni, dintre care 135.000 direct, pentru că lucrează în IT, și 73.000 indirect, adică furnizorii de spații, servicii, catering, training, care ajută prima categorie să performeze. Alți 65.000 de oameni trăiesc de pe seama consumului IT-știlor: restaurante, hoteluri, travel, financiar-bancar.

IT-ul a ajuns să aibă un impact de 13,6 miliarde de euro în PIB al țării, adică o pondere mai mare decât agricultura sau turismul, despre care tot ni se spune că sunt viitorul țării. Deci IT-ul e viitorul României, nu agricultura.

Industria IT crește anual cu 10.000 de oameni, cu alte cuvinte generează câte un oraș de mărime mică. 1 euro investit în IT înseamnă 0,7 euro contribuție în PIB, ceea ce e extraordinar. Industria IT contribuie de trei ori față de ponderea ei în PIB”, a declarat oficialul NTT DATA, lector la FSEGA (UBB Cluj), la Radio Fir, citat de transilvaniabusiness.ro.

Daniel Metz: Tinerii nu au perspectivă în România și merg să lucreze în străinătate

Grav este că România pierde anual 200.000 de oameni. ”În viitorii 10 ani, am putea face un salt foarte mare în nivelul de trai, fără investiții de miliarde. La noi sunt 60.000 de copii în fiecare an care nu își iau bacalaureatul.

Majoritatea pleacă din țară pentru că fără bacalaureat nu ai nicio șansă în condițiile sistemului actual de învățământ. În Germania, dacă nu ai bac, poți să continui studiile, începi facultatea, iar după primul an ți se echivalează și obții diploma. Pe acești copii plecați din România îi găsim prin hotelurile din Vestul Europei, la Londra, Paris, Munchen, în aeroporturi – servicii cu valoare adăugată redusă, dar cu cerințe de limba engleză.

Tinerii au nevoie de o perspectivă, de un job din care să se întrețină. În companie, am prins trei valuri de plecări din IT în România, pe vremurile în care salariile aici erau mici. Acum sunt ridicate, iar oamenii sunt fericiți să poată lucra aici.

E foarte bine să rămâi în mediul în care ai crescut, în preajma familiei, a locurilor natale, lângă prietenii de care ai nevoie. În pandemie, ne-am dat seama cât de mult contează familia, prietenii, am lăsat cariera, salariul pe plan secund, în detrimentul celor dragi, cei care contează”, a mai spus Metz.

Daniel Metz: Fără salarii bune nu le poți spune tinerilor să fie patrioți

Pentru a ține tinerii aici este nevoie de salarii, pentru că altfel degeaba le spui ”Măi, haideți, fiți patrioți și rămâneți aici, să trăim toți în sărăcie! Trebuie să ridicăm nivelurile salariilor în România pentru ca oamenii să trăiască în mod civilizat, la nivelul bunului simț. Să ai o școală, un spital civilizat.

Germanii ne spun nouă, celor din IT, că am evoluat cu o viteză fulminantă, dar nici nu ne dăm seama. Ținta numărul unu în România trebuie să fie creșterea veniturilor; suntem acum nu foarte departe de Italia și Spania, unde sunt oameni care trăiesc cu 800-1.000 de euro și peste Grecia, unde sunt mai săraci decât noi. Cu fondurile europene se pot face salturi enorme, dar trebuie să fim focusați să creștem nivelul de trai al oamenilor, șansa este mare”, a mai apreciat Metz.

Daniel Metz a renunțat la business pentru a preda la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, din cadrul UBB Cluj.

Daniel Metz este acum președinte al Consiliul de Administrație NTT DATA Romania

Conform profilului de pe Linkedin, din 2019 Daniel Metz este membru al Societății Academice de Management din România (SAMRO).

De asemenea, este cadru didactic asociat, Doctor și Profesor Honoris Causa la Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, și cadru didactic asociat la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu.

Daniel Metz, fost CEO NTT DATA Romania, este Președinte al Consiliului de Administrație NTT DATA Romania, din mai 2021.

În 2000, a înființat EBS Romania, care a fost cumpărată în 2013 de către compania japoneză NNT DATA. În prezent, NTT DATA Romania se află în top 7 companii de IT din țară, cu peste 2.000 de angajați.

Din 2018, este Doctor în Management “Magna Cum Laude”, titlu obținut în cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

Din 2020, Daniel Metz este membru al Comisiei Fundației „Alma Mater Napocensis” (este o organizație independentă, non-guvernamentală, non-profit, cu profil cultural, social, științific, tehnologic și de servicii, având ca unic fondator Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca) și membru extern al Institutului de Istorie „George Barițiu”, Academia Română – Filiala din Cluj-Napoca. 

Comentarii Facebook