Arena Platoș Păltiniș - locul de unde poți pleca doar pe schiuri sau pe placă - FOTO

 

Reportaj de DELIA CĂRBUNE 

 

Indiferent ca schiezi sau te dai cu placa, sigur îți propui in fiecare iarnă sa ajungi măcar pentru o săptămână pe pârtiile din Austria.  Dar pentru ca de multe ori, in calea schiurilor sau a snowboard-ului, dupa preferinte, se interpun timpul, banii sau distanța, au adus austriecii partiile la noi: Arena Platoș din Păltiniș.

 

Si cand spun asta, nu ma refer la lungimea partiilor, ci la modul in care functioneaza aici lucrurile. Eu am putut sa ma conving intr-un infotrip organizat in week-end-ul trecut.

 

Arena Platoș este situata la cativa kilometri inainte de intrarea in Paltinis, la o distanta de trei ore de mers cu masina de la Cluj. Amplasata intr-o zona de o frumusete care iti taie respiratia, Arena Platos beneficiaza de patru instalatii de teleski si un telescaun pentru partiile cu nocturna, doua partii pentru incepatori, un fun park modern cu nocturna, pentru amatorii de senzatii tari, construit pe trei platforme, fiecare numarand cate trei elemente de dificultate mica, medie si avansata, dar si o partie de sanii dotata cu nocturna. 

  

 

 

 

 

Am vrut sa verific pentru inceput daca ceea ce promit administratorii partiei, ca  nu se sta la rand la teleschi sau telescaun, este adevarat. Sincera sa fiu, nu prea imi venea sa cred ca in unul din prea putinele week-end-uri in care poti schia in Romania nu este inghesuiala ca in mall-uri inainte de sarbatori.

 

Recunosc, ca nu mica mi-a fost mirarea cand am constatat ca nu prea puteam sa ii contrazic. Desi am prins una dintre cele insorite zile de iarna, cu temperaturi mai degraba primavaratice, cu ”avalanse” de schiori si board-eri pe partii, nu erai nevoit sa astepti mai mult de 1-2 minute sa urci. Cele 4 instalatii de teleschi si una de telescaun, faceau fata cu brio iubitorilor  alunecarii pe zapada.

 

 

 

 

 

 

 

 

Primul lucru care te surprinde in mod placut imediat ce te-ai urcat pe teleschi este calitatea partiei: fara denivelari, cu un strat bun de zapada, care garanteaza o alunecare impecabila si o stabilitate pe teleschi chiar si pentru cei complet neinitiati in ale sporturilor de iarna. "Zapada de calitate austriaca, facuta ca pe partiile din Tirol, cu instalatii aduse tot din Austria", mi-a povestit Andy Fazekas, multiplu campion national la snowboard, unul dintre cei trei care au pus realizat proiectul Arena Platos.

 

 

Si vorbesc acum din propria experienta cand spun ca am putut constata "mana austriaca" a lui Martin Freinademetz, tirolez get-beget, campion modial la snowboard, cel care a adus in proiect toata experienta pe care o avea in practicarea sportului cu placa.  Atat pe el, cat si pe Andy Fazekas, ii puteti vedea pe partiile de la Arena Platos, cu snowboard-ul. Nu am niciun dubiu ca va vor atrage atentia cand veti vedea demonstratiile pe care le fac partii. 

 

Admit ca eu am fost chiar ceva mai norocoasa, caci am beneficiat de o lectie de snowboard chiar din partea lui Andy Fazekas, care mi-a promis ca dupa cel mult doua zile de cursuri voi cobori partia. Da , stiu, aveti dreptate acum daca va  intrebati daca am facut-o pe placa sau pe langa ea! Si eu ma intrebam exact acelasi lucru.

 

Asa ca am vrut sa verific inca o promisiune:

Arena Platoș este locul de unde poți pleca doar  pe schiuri sau pe placă

 

M-am incumetat, asadar, sa ma urc si pe snowboard, dupa ani buni in care mi se parea ca niciodata nu voi da schiurile pe placa. Daca nu aveti echipament,la centrul de inchirieri gasiti unele de foarte buna calitate, la preturi accesibile si cu toate marimile disponibile. 

 

 

 

S-a dovedit ca sfaturile lui Andy si orele facute cu cei mai cool doi instructori de snowboard pe care ii puteti gasi -Cosmin Avram si Andrei Marcu - au fost mult mai utile decat ati putea crede, chiar si pentru "o persoana care se descurca mai bine in apa, decat pe uscat", dupa cum am fost calificata de cel care s-a asigurat in timpul infotrip-ului ca totul decurge perfect, Bogdan Brylynski, PR Manager Arena Platoș.

 

Asa incat, intr-adevar, dupa doua zile in care cred ca daca spun ca am cazut de cel putin 50 de ori este prea putin fata de ceea ce am experimentat, am coborat singura, fara instructor, una din partiile albastre fara sa cad.

 

Desi numarul cazaturilor executate de mine in prima zi nu cred ca ar  fi putut fi contorizat nici de cel mai bun matematician din lume, am reusit sub supravegherea instructorilor sa nu ma accidentez. Doar niste vanatai sunt marturie a primelor mele lectii de snowboard. 

 

Nu va sfatuiesc, insa, sa va urcati pe placa de snowbord fara sa luati lectii, si mai ales nu va dati drumul pe partie in jos de la primele incercari. Comportamentul "Kamikaze" pe partie, nu va fi apreciat nici de voi, si nici de cei de pe partie, pentru ca se poate incheia cu accidentari mai mult sau mai putin grave. 

 

Arena Platoș este un complex dedicat in special familiilor cu copii si celor care doresc sa se initieze in ski sau snowboard. Gradinita pe schiuri este perfecta pentru cei mai mici dintre schiori, astfel, incat de la 3 ani se pot bucura de gustul zapezii, invatand sa se dea pe schiuri prin joaca. De la 5 ani, deja pot merge la scoala de schi. 

 

Tarifele pentru cursuri le gasiti AICI  

 

 

Si tarifele pentru urcari sunt rezonabile, astfel incat, acum cand s-a iesit din sezonul de varf, pretul unui skipass pe o zi intreaga este de 38 de lei pentru copii 7-11 ani, 40 lei pentru elevi/studenti si 58 lei pentru adulti. 

 

Nocturna in zilele de miercuri, vineri si sambata, petrecerile tiroleze de la Apres -Ski sau concursurile de cuie sunt doar cateva dintre distractiile de care veti avea parte.

 

 

Categoric nu trebuie sa pierdeti , insa, doua concursuri.  

 

Primul este Miss Bikini, care se va desfasura in 8 martie, de la ora 12.00. Cele mai frumoase si mai talentate schioare se vor intrece imbracate in costume de baie pe schiuri sau placi de snowboard pentru titlul de miss Bikini 2015.  

 

 

 

Cel de -al doilea concurs este pentru curajosi, ar spune unii, inconstienti, ar zice altii :): Slide and Freeze"Este competiția temerarilor. A celor care nu se tem de frig sau de pojghița de gheață de pe lac. A celor care știu că se pot încălzi după, cu un shot de Jager. A celor care pot să își imagineze o construcție care să străbată în acvaplanare cei 10 metri lungime ai lacului. A celor care au curajul să treacă în viteză, pe schiuri sau pe placă suprafața apei. Adevărații se bagă la Slide and Freeze. Restul cotcodăcesc", spun organizatorii.

 

 

 

Multumesc pentru acest infotrip, la finalul caruia eu am "plecat" pe placa, Arena Platos si Bogdan Brylynski,  PR managerul complexului de ski și snowboard Arena Platoș din Păltiniș

 

 

 

Comentarii Facebook