Un militar, rănit la Ziua Marinei. Ce a spus ministrul Apărării despre incident: „Viciu de fabricaţie. A cedat materialul"

 

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, prezent la festivităţile de la Ziua Marinei de la Constanţa, a declarat că incidentul în urma căruia un infanterist a fost rănit se datorează unui viciu de fabricaţie a armamentului din dotarea militarilor.

Armamentul este depăşit, dar ne facem treaba cu el. În cazul de faţă, a cedat probabil din cauza unui viciu de fabricaţie. A cedat materialul şi a produs o contuzie uşoară. Sper ca omul să-şi revină repede şi să depăşească momentul acesta delicat. Instrucţia este grea, dar incumbă şi un anumit grad de pericol“, a afirmat ministrul Apărării, citat de Adevarul.ro

Dobriţoiu a vorbit despre subfinanţarea sistemului al cărui buget ajunge să fie dedicate aproape 100% cheltuielilor de personal: „Ministerul traversează o perioadă nefastă din punctul de vedere al finanţării, bugetul este consumat în proporţie de 85% pentru cheltuieli de personal. Cheltuielile de operare şi mentenanţă, cele care trebuie să dea nivelul de instruire al trupelor sunt asigurate în proporţie de 10%. Marea majoritate a acestor cheltuieli le consumăm pentru întreţinerea obligaţiilor asumate de România în cadrul teatrelor de operaţii“.

Un infanterist care făcea parte din dispozitivul de luptă de pe faleza Comandamentului Flotei a fost rănit la picior în timpul demonstraţiei de Ziua Marinei. Încărcătorul de recul al unei arme de foc a explodat, provocând militarului o plagă sângerândă la glezna stângă.

El a fost transportat la spital pentru investigaţii. Militarul a acuzat şi lipotimie, o stare de leşin survenită pe fondul tensiunii acumulate şi al efortului prelungit din perioada de pregătire a Zilei Marinei.

 

Foto: Adevarul.ro

Comentarii Facebook