Suporterii clujeni au afișat la un meci bannerul: ”Ținutul secuiesc nu există”. Poliția a intervenit - VIDEO

 

Suporterii echipei de volei Unirea Dej au afișat la ultimul meci bannere cu mesajele: ”Interzicerea imnului de stat = trădare națională” și ”Ținutul secuiesc nu există”.

 

Gruparea ”Nimeni Alții” a intonat imnul național, în gest de sfidare la dispoziția ministrului Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, care, printr-o adresă remisă federaţiilor sportive, a solicitat federaţiilor respectarea legislaţiei care interzice intonarea imnului naţional înaintea competiţiilor sportive interne, conform Someșeanul.ro.

 

Spectatori aflați în sala din Dej au aplaudat gestul. Poliția a intervenit pentru a îndepărta bannerul cu mesajul ”Ținutul secuiesc nu există”.

 

După ce presa a publicat dispoziția ministrului Elisabeta Lipă, fosta mare sportivă a revenit cu explicații: ”Am fost înţeleasă greşit. Nu mi-aş pemite vreodată să interzic intonarea imnului naţional. Ca fost sportiv de performanţă, căruia i s-a cântat imnul la cele mai importante competiţii, nu pot permite batjocorirea acestuia. Nu se poate să te întorci cu spatele sau să huidui în momentul în care se intonează imnul. Conform legii, imnul naţional se intonează doar în competiţiile internaţionale, însă federaţiile naţionale sunt structuri de drept privat care au propriul statut şi propriile regulamente. Singura care are în regulament obligativitatea intonării imnului naţional înaintea meciurilor este Federaţia Română de Baschet. Am cerut o poziţie din partea acestui for, pentru a vedea exact ce s-a întâmplat. Apoi, COSR a cerut ca imnul să se intoneze în competiţiile interne, la finalele de campionat sau Cupa României. Propunerea va intra în dezbatere publică şi apoi va fi supusă aprobării. Am convingerea că în final se va ajunge la o formulă care să mulţumească pe toată lumea”, a declarat Elisabeta Lipă.

 

Tot circula s-a iscat după meciul din Liga Naţională de baschet feminin Sf. Gheorghe – ”U” Cluj, când, pe lângă imnul României, fanii gazdelor au cântat imnul Ţinutului Secuiesc. Jucătoarele din Cluj au ignorat momentul și au continuat încălzirea, fiind huiduite copios. 

Comentarii Facebook