Meci de fotbal amical. Fostele glorii ale U Cluj joacă cu Naționala persoanelor cu diabet - FOTO

 

Echipa României a persoanelor cu diabet va juca un meci de fotbal cu fostele glorii ale Universității Cluj.

 

Partida se va disputa sâmbătă, 16 mai 2015, în Sala Sporturilor „Horia Demian” de la ora 17. Evenimentul precede DiaEuro, competiția europeană de fotbal a persoanelor cu diabet.

 

Fostul jucător și antrenor Ioan Ovidiu Sabău este unul dintre principalii susținători.

 

Promovez acest eveniment pentru că este unul mai mult decât important, e o performanță deosebită a echipei României, care a câștigat anul trecut Campionatul European al Persoanelor cu Diabet. Pentru mine este o onoare să fiu alături de oameni cu un suflet atât de mare, știu câtă muncă e în spate. Din punctul meu de vedere, tot ceea ce face echipa Dia România merită mult respect din partea noastră. Sunt total dezamăgit că deși s-a solicitat sprijinul Federației Române de Fotbal, nu este nimeni care să reprezinte Federația, e rușinos ca acestor oameni din FRF să nu le pese de performanța aceasta și de faptul că cineva pune suflet. Ei de fapt sfidează, așa cum au mai făcut-o. Eu încerc să sprijin, mă bucur că fac parte din această echipă, vreau să ajut”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău, fost jucător de fotbal și antrenor, fost component al Generației de Aur. 

 

Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, a precizat că deși jucătorii echipei Dia România au diabet, ei reușesc să se descurce și să aibă performanțe extraordinare. ”E un lucru aparte să ai diabet, să faci un efort fizic foarte intens și să ai în același timp analize bune, fără complicații. Se fac repetate evaluări și sunt mândru de ceea ce am reușit: să avem o echipă care anul trecut a câștigat Campionatul European al Persoanelor cu Diabet. În urma acestui succes, anul acesta competiția se desfășoară în România, la Cluj. Avem date recente, iar studiul care a evaluat diabetul în țara noastră arată că pacienții cu diabet dacă și-ar face partid, ar reprezenta al 3-lea partid din România, din păcate alții nu prea urmăresc interesele lor, ale diabeticilor. Îi mulțumesc domnului Sabău că s-a angajat alături de noi, toți suntem voluntari. Avem această șansă fantastică, a treia ediție a campionatului să aibă loc la Cluj. O coincidență: se întâmplă chiar acum, când Clujul e Capitală  Europeană a Tineretului. Nu o să mai avem altă ocazie”, a afirmat conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu. 

 

COMPONENȚA ECHIPELOR la meciul amical din 16 mai

 

Dia România

 

Sorin Mocanu (Antrenor)

 

Florin Chivu (Portar)

Cristian Raus (Portar)                                               

Mihai Vida(Căpitan)

Ciprian Palade

Stelian Cerna

Adi Munteanu

Ionuț Onciu

Marcel Blanari

Andrei Bojoce

Andrei Muscalu

Paul Iovescu

Miladin Popescu

Radu Soporan

 

Fostele Glorii U Cluj

 

Remus Vlad (Antrenor)

 

Călin Ciucur

Neluțu Sabău

Vlad Munteanu

Adrian Falub

Cristi Pojar

Marius Popescu

Arpad Meszaros

Cristi Coroian

Horațiu Cioloboc

Vasile Jula

Ovidiu Maier

Radu Sabo

Cristi Dulca

Valentin Șandru

 

Dan Dreve (Arbitru) 

 

Scopul meciului și al campionatului este să tragă un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă diabetul, să încurajeze diabeticii să practice sport, inclusiv de performanță, dar și să determine persoanele sănătoase să aloce timp activității fizice. Motivul: sportul este una dintre principalele metode de prevenţie şi tratament în cazul diabetului.   

 

”Viziunea noastră este să trăim într-o lume fără diabet. Încercăm să facem acest lucru prin programe de educație terapeutică, prin promovarea activității fizice și a unui stil de viață sănătos. Vrem să strângem, la meciul amical și la campionat, 150.000 euro. Costurile sunt mari, numai la cazare vom avea peste 300 de persoane care vor participa la campionat, iar costurile le suportăm noi”, afirmă Maria Angela Mesaroș, președintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România. 

 

DiaEuro 2015 va avea loc în perioada 19-26 iulie 2015 la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. La campionatul din iulie vor participa echipe din 17 țări europene formate din 10 tineri cu diabet zaharat+antrenor+medic. Jucătorii sunt tineri care au peste 18 ani. Campionatul de fotbal DiaEuro 2015  este organizat de Federația Asociațiilor Diabeticilor din România (FADR). 

 

DONAȚII

 

La meciul demonstrativ din 16 mai și la campionatul din iulie intrarea va fi liberă, dar se vor putea face donații.  

 

Costurile estimate pentru Campionatul DiaEuro sunt de aproximativ 150.000 euro, sumă pe care ne propunem să o strângem din donații de la persoane fizice și firme. Această sumă va fi direcționată către acoperirea costurilor de cazare şi masă pentru toţi participanţii la campionat, pentru închirierea spaţiului pentru desfăşurarea Campionatului şi Forumului Național al Persoanelor cu Diabet, materiale educative pentru forum, campanii de promovare a campionatului, festivităţi de premiere (ceremonie de încheiere, cupe, medalii, diplome de participare etc), antrenamente ale echipei naţionale Dia România.

 

 

Campanie de susţinere a DiaEuro 2015

 

Puteți susține Campionatul DiaEuro 2015 prin donații (Euro, Ron, USD) în contul FADR (Federația Asociațiilor Diabeticilor din România):

RO93 RZBR 0000 0600 1408 5253

COD SWIFT: RZBRROBU

Donații se pot face și online pe site-ul www.diaeuro.ro

 

 

DESPRE DIABETUL ZAHARAT

 

Diabetul zaharat este o boală cronică și afectează la nivel global un număr impresionant de persoane. Diabetul zaharat poate duce la deces din cauza complicațiilor sale. Conform celui mai recent studiu realizat în România – PREDATORR – aproximativ 2 milioane de români suferă de diabet zaharat. 

 

România este pe locul 2 în Europa, după Turcia, la procentul persoanelor care suferă de această boală. Același studiu arată că 3 milioane de români prezintă prediabet. Una dintre principalele  metode de prevenție și tratament este activitatea fizică, alături de un regim alimentar corespunzător. 

Activitatea fizică aduce beneficii la nivelul aparatului cardio-vascular, osteo-articular, muscular, dar și asupra tonusului psihic, reducând riscul apariției depresiei și favorizând interacțiunile sociale. 

 

Datorită progreselor din domeniul medical, persoanele cu diabet zaharat pot face sport de performanță, obținând rezultate notabile ce duc la integrarea acestora în societate, doborând barierele ridicate de indiferența și discrimnarea persoanelor din jur. 

 

Sperăm să ne ajutați la promovarea acestui eveniment, iar noi vă vom ține la curent cu activitățile pe care le vom organiza în perioada următoare.

Informații actualizate referitoare la desfășurarea campionatului DiaEuro 2015  puteți găsi pe site-ul oficial al turneului – www.diaeuro.ro.

Comentarii Facebook