Florian Walter a dispărut. E dat în consemn la frontieră

 

Florian Walter, patronul firmei de salubritate Romprest, dar și acționar la clubul de fotbal Universitatea Cluj, s-a sustras urmăririi penale şi a fost dat în consemn la frontieră.

 

Liderul grupării în acest moment se sustrage urmăririi penale. Sunt indicii că este în țară și oricum ne-am luat măsurile necesare să rămână în țară, oriunde s-ar afla. A fost dat în consemn la frontieră", a spus procurorul șef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu.

 

Firma Romprest folosea circuite financiare fictive, prin utilizarea de firme fantomă pentru subcontractarea unor lucrări de prestări servicii, iar muncitorii erau angajați la negru.

 

Nu exista o evidență a personalului muncitor subcontractant, nu existau situații de lucrări. Furnizorii aveau la rândul lor furnizori, care nu declarau livrări sau care țineau înregistrări neconforme cu realitatea. Nu existau rapoarte zilnice de activitate, nu existau locuri de desfășurare a activităților de curățenie, numărul de persoane sau calificarea acestora”, a mai spus Hosu.

 

În ultimele două luni, compania de salubritate a fraudat bugetul de stat cu 20 milioane lei, prin crearea unui circuit fictiv format din patru societăți comerciale, fără documente, fără mijloace de transport, fără delegații.

 

A fost un grup extrem de bine organizat, cu sarcini bine stabilite. Acest grup a fost coordonat de Florian Walter, inclusiv în demersul de finanțare a firmelor fantomă sau de creare a traseelor financiare. Suma totală supusă procesului de spălare a banilor este de 14 milioane euro. Acești bani au intrat în circuitul legal fie prin aport la capitalul firmei, fie prin depunerea în conturile a două societăți comerciale nerezidente din Canada și SUA”, a mai spus Giorgiana Hosu.

 

Prin inregistrarea in evidentele societatilor controlate a unor operatiuni fictive in scopul eludarii TVA si impozitului pe profit, membrii grupului au cauzat bugetului de stat un prejudiciu de cca. 4.500.000 Euro. De asemenea, acestia au spalat prin intermediul firmelor respective aproximativ 14 milioane de euro.

Comentarii Facebook