Șoselele din România, printre cele mai nesigure din Europa. VEZI topul

 

O statistică europeană plaseaz România pe locul 2 în pricința accidentelor mortale produse pe șosele. Suntem depășiți numai de Lituania. 

 

Conform statisticilor oferite de Comisia Europeană, se păstrează diferenţe majore între ţările Uniunii Europene la capitolul morţi pe şosele, cele mai bune statistici înregistrându-se în Malta, Marea Britanie, Suedia, Olanda şi Danemarca, unde există în jur de 30 de decese per un milion de locuitori. România se află pe al doilea loc la acest capitol, cu 96 de decese la fiecare milion de locuitori (circa 7% din totalul Uniunii Europene), singura ţară care ne depăşeşte fiind Lituania, care a înregistrat anul  trecut 100 de decese la un milion de locuitori.

 

De altfel, România nu se poziţionează ruşinos în clasament doar la acest capitol. Deşi numărul deceselor la nivelul Uniunii Europene a scăzut cu 9% anul trecut, România se află în "clubul ruşinii", format din statele în care decesele au crescut faţă de anul precedent. În ţara noastră au murit anul trecut cu 1% mai mulţi oameni faţă de 2011 în accidente rutiere, singurele state care au mai înregistrat creşteri la acest capitol fiind Austria (+4%), Luxemburg (+3%) şi Letonia (+2%). Suntem, astfel, departe de performanţele realizate de ţări precum Malta (-48%), Cipru (-28%), Danemarca (-18%) sau portugalia (-16%).

 

O altă statistică îngrijorătoare legată de numărul deceselor la nivel naţional în accidente auto este legată de faptul că România este singura ţară din Uniunea Europeană în care decesele pe şosele raportate la milionul de locuitori nu au scăzut între 2000 şi 2010. Scăderea medie anuală în aceşti ani a ajuns la 10% în Letonia, de exemplu, în timp ce România a rămas în medie la acelaşi nivel, confom automarket.ro.

 

Comentarii Facebook