Zeci de masteranzi UTCN, trecuti de la buget la taxa


Aproape 200 de masteranzi de la Universitatea Tehnica din Cluj Napoca (UTCN) reclama faptul ca sunt ogligati sa plateasca taxe, cu toate ca au fost admisi pe locurile bugetate.

Tineri acuza conducerea Universitatii ca nu i-a informat ca, o data cu trecerea la sistemul Bologna, absolventii care au facut studii de 5 ani vor trebui sa urmeze studii aprofundate, nu masterat.

"Am terminat primul an fara ca nimeni sa ne spune ceva, iar acum din anul doi ne-am trezit ca ne trec la taxa fara sa ne spuna ceva. Cand am intrebat, ne-au spus ca noi cei care am facut cinci ani de inginerie ar fi trebuit sa facem studii aprofundate de un an si masterat de 2 ani. Le-am spus in fata ca de ce nu ne-au spus asta cand ne-am inscris si au ridicat din umeri. Acum suntem la taxa si platim cu toate ca am fost admisi pe locurile bugetate", a povestit unul dintre studentii trecuti de la buget la taxa.

Purtatorul de cuvant al UTCN, Catalin Popa, a declarat la randului ca "incurcatura" s-a creat in urma trecerii de la invatamantul de 5 ani la cel de 4 ani, din sistemul Bologna.

"Conform sistemului vechi, dupa 5 ani se puteau face studii aprofundate de 1 an. Dupa sistemul Bolognia, masteratul este de 2 ani. Studentii in cauza au optat gresit in momentul in care au ales sa isi continue studiile. Ciudat este ca din 1.700 de masteranzi numai acestia au probleme, restul au ales bine, dovada ca problema nu este generalizata", a declarat Catalin Popa.

Oficialul UTCN a mai spus ca legea trebuie sa fie cunoscuta de toata lumea si ca problemele au aparut din cauza lipsei de informare.

"Am venit in intampinarea acestei probleme si Senatul Universitatii a decis ca acesti studenti sa fie ajutati si li s-a redus taxa la jumatate pentru anul al doilea de masterat. Mai mult nu avem cum sa ii ajutam pentru ca legea trebuie respectata", a mai afirmat Catalin Popa.

Cei 200 de studenti de la master urmeaza cursurile Facultatilor de Automatica si Calculatoare si Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei.

Taxa pe an in cazul acestora este de 3.300 de lei.

Comentarii Facebook