Vilele de la Tarnița verificate de MEDIU. Sunt bănuieli că deversează dejecțiile în apa potabilă a Clujului

 

Prefectul a ordonat o razie la vilele și casele de vacanță de la Tarnița, după ce au apărut suspiciuni că își deversează dejecțiile de la toaletă în apa potabilă a Clujului. 

 

Prefectul s-a sesizat după un material apărut în presă. ”Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a dispus astăzi, 19 august a.c., prin Ordin, constituirea unei comisii de verificare a respectării legislaţiei specifice privind protecţia mediului în zona lacurilor de acumulare Tarniţa şi Someşul Cald din judeţul Cluj.

 

Comisia care urmează să întreprindă acţiunile de verificare este formată din reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Regional Cluj şi ai Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa şi va fi însoţită în teren de către reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj, Inspectoratului Judeţean în Construcţii Cluj, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, S.C. Companiei de Apă „SOMEŞ” S.A. şi ai S.C. HIDROELECTRICA S.A. – Sucursala Hidrocentrale Cluj. De asemenea, la acţiunile de control vor participa şi primarii unităţilor administrativ-teritoriale pe raza cărora se află lacurile de acumulare Tarniţa şi Someşul Cald. 

 

Acţiunile de verificare, desfăşurate în limita competenţei legale a fiecărei instituţii participante, vor viza respectarea de către proprietarii de construcţii din zonele limitrofe lacurilor de acumulare Tarniţa şi Someşul Cald a reglementărilor în vigoare privind protecţia mediului înconjurător, respectiv: deversarea apelor uzate, depozitarea/eliminarea deşeurilor menajere, precum şi a dejecţiilor animaliere. Totodată, va fi verificat modul de respectare a zonelor de protecţie ale lacurilor de acumulare în ceea ce priveşte ocuparea terenurilor, amplasarea construcţiilor şi amenajărilor aferente, precum şi activităţile desfăşurate în aceste zone, potrivit prevederilor legale specifice în vigoare”, a precizat Prefectura Cluj.

 

Cazul prezentat de Ziua de Cluj vizează vila vicepreşedintelui Asociaţiei "Împreună pentru România Modernă", Titus Iunian. Casa acestuia are o conductă care deversează apă uzată direct în lacul Tarnița.

 

Este un dren de sub casă, haideţi cu Garda de Mediu să faceţi constatări. Poate cu ocazia aceasta se vor verifica toate ţevile şi toaletele de la Tarniţa, asta îmi doresc demult. Să faceţi un articol în care să se verifice toate fosele septice. Eu tocmai îmi fac o fosă septică, datorită faptului că în fosa septică veche era un dren din cauza căruia se umplea fosa şi o vidanjam foarte des. Aţi făcut o mare greşeală, o să pătimiţi din această cauză. Vă dau în judecată. Miroase apa de sub casă, pământul de sub casă. Cine a scris articolul? Sorin Grecu. Sorin Grecu o să şi-o ia. Dacă într-adevăr miroase ceva e pământul pe care eu l-am excavat şi l-am aruncat pe marginea... S-ar putea să miroasă, da. Pentru că pe 1 mai eu am vidanjat şi în 12 mai pluteau rahaţii pe plajă, aici sus, lângă casă. De ce, pentru că s-a acumulat foarte multă apă în pământ", a spus Titus Iunian.

Comentarii Facebook