Viata unui baietel de 6 ani ar putea fi salvata cu celule stem pastrate la Banca din Cluj! - VIDEO


Un baietel de sase ani ani din Calarasi ar urma sa beneficieze de un transplant de sange placentar care ar putea sa ii salveze viata. Celulele stem sunt pastrate in banca de la Cluj.

Reprezentantii Cord Blood Center au anuntat ca acesta este primul caz de eliberare a unei grefe de sange placentar pe plan national. Copilul de sase ani, Vlad Andrei Decu, sufera de talasemie majora, o boala grava a sangelui, mostenita de la parinti, dar la care nu s-a manifestat.

Pana acum, copilul era dependent de transfuzii si perfuzii. Cand au vazut ca baiatul este bolnav, parintii au mai conceput un copil, o fetita, Maria, de la care a fost recoltat sangele placentar care il va salva pe Vlad.

"Suntem pregatiti sa eliberam grefa la cerere. Cazul este intr-o faza avansata si baietelul se afla la o clinica de transplant din Italia, in investigatii si ne asteptam de la o zi la alta sa ni se trimita o cerere de eliberare si transport a grefei pana la centrul respectiv pentru efectuarea transplatului", a declarat Tudor Panu, directorul general al Cord Blood Center Romania.

"Avem cinci cazuri in care exista o potentiala utilizare a acestor grefe, din care un caz in care exista si o acceptare si demersuri in vederea transplantarii. Cand se va face mai exact depinde strict de centrul de transplant din Italia", a spus si dr. Sergiu Habago, director regional Grup Cord Blood Center

 

La banca de celule stem din Cluj se fac anual 1000 de recoltari de sange placentar, iar o interventie costa 3.200 de lei.

Comentarii Facebook