Vezi stenogramele din dosarul "Mita la Vama Halmeu"! Spaga a ajuns de la Cluj la PDL Bucuresti - VEZI DOVADA


Omul de afaceri Liviu Florian a incasat suma de 130.000 de euro pentru a intermediat numirea in functie a sefului Vamii Halmeu. Interceptarile telefonice facute de DNA Oradea arata ca in afacere erau implicate persoane influente din PDL.

 

Procurorii DNA Oradea au inceput cercetarile in cazul spagii de la Vama Halmeu in 18 martie 2010 impotriva inculpatilor Liviu Florian, Ion Savu, Ioan Romeo Nitu si Florin Feher. Acestia sunt acuzati de trafic de influenta si cumparare de influenta, deoarece in decembrie 2009 au primit de la Nicoleta Dobrescu o importanta suma de bani pentru a-i facilita obtinerea postului de sef al Vamii Halmeu.

Aceasta era angajata in sistemul vamal din anul 1998 si a ajuns de la secretar dactilograf la Biroul Vamal Satu Mare, pana la functia de sef al Vamii Halmeu.

Nicoleta Dobrescu l-a cunoscut pe Liviu Florian in 2009 prin intermediul lui Florin Feher. Despre Florian, procurorii DNA Oradea sustin ca este un "om de afaceri clujean, cu importante legaturi atat in sfera administrativa, cat si politica".

Astfel, aceasta i-a cerut lui Florian sa o ajute sa isi rezolve un conflict cu Mihai Kiss, seful ei de la acea vreme. Omul de afaceri clujean i-a facut atunci oferta de a o numi in functia de sef al Vamii Halmeu, facilitandu-i cu ajutorul lui Eugeniu Petrescu, membru al Partidului Democrat Liberal Bucuresti, o intalnire cu Traian Radu Marginean, seful Autoritatii Nationale Vamale (ANV) si vicepresedinte al Agentiei Nationale Fiscale (ANAF).

"Cu privire la invinuitul Eugeniu Petrescu facem precizarea ca, desi acesta nu detine nicio functie in Partidul Democral Liberal Bucuresti, acesta are conform probelor, puternice conexiuni si o influenta foarte mare asupra multor functionari cu functii de conducere din institutiile centrale, inclusiv asupra invinuitului Traian Radu Marginean", mai specifica procurorii DNA in referatul de trimitere in judecata a lui Liviu Florian.

 

La circa trei-patru zile de la intalnirea care a avut loc in biroul lui Marginean in prezenta lui Eugeniu Petrescu, a fost emis ordinul 2465, din 22.09.2009, prin care Nicoleta Dobrescu a fost delegata in functia de sef al Vamii Halmeu.

Numirea era valabila pana in 31.12.2009, dar a fost completat cu un alt odrin care prelungea delegarea pana in 23.02.2010.

Pentru serviciile sale, Liviu Florian a solicitat bani inca dinainte de numirea in functie a Nicoletei Dobrescu, dar nu a specificat suma.

"Eu eram constienta ca acesta pretinde o suma de bani si eram constienta ca trebuie sa dau bani pentru influenta promisa, dar nu am crezut niciodata ca aceasta suma ar fi atat de mare", a spus Nicoleta Dobrescu in fata procurorilor.

Liviu Florian si-a cerut "partea" la doua zile dupa emiterea ordinului de numire in functie. Procurorii DNA sustin ca acesta a cerut suma de 130.000 de euro "direct pentru Partidul Democrat Liberal Bucuresti si pentru invinuitul Radu Traian Marginean, seful ANV si vicepresedintele ANAF, persoana asupra caruia si-a exercitat influenta prin intermediul invinuitului Eugeniu Petrescu".

Nicoleta Dobrescu a motivat ca nu dispune de banii respectivi, dar a fost lasata sa plateasca suma de 130.000 de euro in transe. Banii urmau sa fie "livrati" si ridicati prin intermediari. Nicoleta Dobrescu l-a folosit pe Ioan Romeo Nitu, vanzator la un magazin Duty-free din Vama Halmeu, iar Florian pe Ion Savu.

Sefa Vamii Halmeu a adunat banii de la camatari cu ajutorul lui Florin Feher si Ioan Romeo Nitu, urmand ca acestia sa aiba "foloase pecuniare, constand in introducerea in tara de tigari, de la magazinul Duty-free, prin activitati de contrabanda", se arata in referatul DNA Oradea.

Nicoleta Bobrescu si-a vandut bijuteriile si a luat chiar si un credit din banca pentru a completa diferenta pana la 130.000 de euro, adica circa 50.000 de euro.

 

Mita a fost platita in mai multe transe, ultima fiind achitata in 21.02.2010, cu doua zile inainte de expirarea delegarii in functie a Nicoletei Dobrescu. Aceasta a fost asigurata de Liviu Florian ca totul va fi bine si, intr-o inregistrare telefonica, sefa Vamii Halmeu ii relateaza lui Ioan Romeo Nitu, omul folosit la plata transelor, ca totul va fi in regula.

Cateva zile mai tarziu, in 23.02.2010, Dobrescu si-a dat seama ca nu va mai fi delegata in functie si a avut o alta discutie la telefon cu omul ei de incredere, Ioan Romeo Nitu, in care i-a spus ca nu se duce la Cluj pentru a trata cu Liviu Florian.

"Dobrescu: Sa vina el, Florian, eu nu ma mai duc niciunde, intelegi? Cu mine sa nu se joace.
Nitu: Ce sa zic? O zis sa mergem, sa vorbim cu el.
Dobrescu: Nu ma mai duc, sa vine el daca vrea, eu nu ma duc, maine nu o sa ma supun la umilinta din cauza lui. Tu iti dai seama in ce situatie sunt?... Pai maine nu mai imi vine nicio hartie, tu nu intelegi?
Nitu: Vai... si Radu (n.red. Marginean Radu Traian) zice ca are el ceva hArtie?
Dobrescu: Da. Mi-a aratat-o, dar nu mi-o poate arata, ce sa arate ca nu are nimic, ca de ce n-am facut rost de hArtie, ca mie imi da ceva, ca eu sunt Nicoleta, cand vrea el.
Nitu: inteleg. Eu zic totusi sa mergem sa vorbim cu el, sa vedem ce...
Dobrescu: Eu nu ma duc niciunde... sa vina el, eu nu mai mai duc Romi, eu am alergat destul... Sa ajung pe strada, pot sa-mi pun funia de gat, intelegi?
Nitu: Vai de capul meu. Daca nu mergi tu, ma duc eu singur si vorbesc cu el, nu-i problema" - convorbire din 23.09.2010.


Liviu Florian a motivat ca Radu Traian Marginean, seful vamilor, refuza sa ii prelungeasca delegarea pentru exista pe numele ei un dosar penal la DNA Oradea si, a conditionat numirea, de obtinerea unei adeverinte prin care sa se specifice ca nu s-a inceput urmarirea penala.


Liviu Florian a continuat sa faca presiuni asupra acesteia si in 16 martie 2010 i-a cerut suma de 300.000 de euro, promitandu-i ca pe aceeasi filierea, cu ajutorului lui Eugeniu Petrescu, il va convinge pe Radu Traian Marginean sa o numeasca definitiv in functia de sef al Vamii Halmeu.

Procurorii DNA au inregistrat o convorbire telefonica intre Liviu Florian si Eugeniu Petrescu in 16 martie 2010, care ultimul a amanat numirea acesteia in functie.

Florian i-a cerut atunci lui Ion Savu sa ia legatura cu Nicoleta Dobrescu pentru a-i transmite conditiile si pretul.

"Florian: Pe de alta parte, avem mare, mare nevoie de resurse.
Savu: Da.
Florian: Ca asa stau lucrurile. Si eu zic urmatorul lucru: ea, (n.red. Nicoleta Dobrescu), are niste oportunitati extraordinare si cu asta... Du-te si tu, intalneste-te cu ei (n.red. Dobrescu, Nitu si cu Florin Feher) si spune-le: 'Uite domnule, am urmatorul lucru, evalueaza-ti si tu chestia aia a ta, trei sute de mii' spune-i 'garantez pentru ei doamne fereste sa ajunga.
Savu: Da, da.
Florian: Incercati chestia asta pentru ca, aseara era OK si s-a dus nu sa... daca se face, stii? I-am spus si scoruri, tot, sa le spui ca s-au spus si scorurile tot. Si pana la un moment dat nu-i mai intereseaza, is vremuri foarte grele pe aici.
Savu: Da, da.
Florian: Sansa ei este ca are reclama buna si eu nu pot sa o las pâna nu reusesc
", - interceptare 16.03.2010.


Pentru ca Nicoleta Dobrescu i-a spus ca nu are de unde sa scoata suma de 300.000 de euro, Liviu Florian i-a transmis sa gaseasca "persoane care ar putea sa puna pentru mine aceasta suma de 300.000 de euro, iar el, in schimbul acestei sume, urma sa garanteze cu un teren langa fabrica "Nokia" din judetul Cluj, teren despre care stiu ca ii apartinea, insa nu pe numele lui, ci penumele inculpatului Ion Savu", a spus Dobrescu in plangerea depusa la DNA Oradea. 

 

Nicoleta Dobrescu s-a autodenunta la DNA Oradea in 26 ianuarie 2011. Cei patru inculpati, in frunte cu Liviu Florian, au fost arestati la inceputul lunii februarie, dar pledeaza ca nevinovati. Procurorii DNA Oradea precizeaza ca afirmatia lui Liviu Florian, ca a avut o relatie amoroasa cu Nicoleta Dobrescu si ca nu a facut niciun demers pentru numirea ei in functia de sef al Vamii Halmeu, nu are sustinere.

Cei patru inculpati au fost trimisi in judecata de procurorii DNA Oradea sub acuzatiile de trafic ded influenta si cumparare de influenta. 

 

Citeste si...

Liviu Florian, patronul Agroflip Cluj, retinut pentru ca a pretins o jumatate de milion de euro pentru sefia Vamii Halmeu

Liviu Florian: "Banii de la Halmeu nu urmau sa ajunga la un partid politic. Procurorul Iancu Marius a inventat totul"

Omul de afaceri clujean Liviu Florian a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta

Comentarii Facebook